Terör krizinin insan kaynakları yönetimi politikalarına etkileri üzerine bir araştırma
Crisis of terrorism research on the effects of human resources management policies
  1. Tez No: 395307
  2. Yazar: CEMİLE FÜSUN MEMİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Politikaları, Siyasi Krizler, Kriz Yönetimi, Kriz Politikaları, Human Resources, Human Resources Policies, Political Crises, Crisis Management, Crisis Policies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma insan kaynakları yönetim politikalarını inceleyerek, kriz dönemlerinde bu politikaların işletmeye etkisini araştırmak üzere yapılmıştır. Öncelikle insan kaynakları yönetim politikaları incelenmiş, normal dönemler ile kriz dönemlerine yönelik uygulamalar araştırılmıştır. Çalışma, Türkiye'de siyasi olayların yoğun yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan ulusal ve yerel zincir mağazaları baz alarak, bölgesel insan kaynakları politikalarını araştırmak üzere kurgulanmıştır. Ayrıca Ankara ilinde merkezi bulunan ulusal zincir mağazalardan da örneklendirme yapılarak, siyasi olayların daha az yaşandığı bölgelerle daha yoğun yaşandığı bölgeler arasında insan kaynakları yönetimi açısından işleyiş benzerlik ve farklılıkları da araştırılmıştır. Araştırma süresi içinde yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Önceden hazırlanan sorular ile görüşme sırasında elde edilen bilgi ve detaylar analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, insan kaynakları biriminin olası krizlere önceden hazırlık yapmasının, kriz dönemi politikalarının önceden belirlenmesinin işletmenin geleceği ve yaşam döngüsünün devamı açısından çok önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu tez çalışmasının yapıldığı dönemde siyasi olayların yoğun olarak yaşandığı bölgede, insan kaynakları politikalarının hangi düzeyde ve nasıl uygulandığı, bölgedeki işletmelerin insan kaynakları açısından sorunları irdelenerek açığa çıkartılmıştır. Genel anlamda, ele alınan bölgede özellikle vasıflı eleman konusunda ciddi sorunların yaşandığı, siyasi krizler yüzünden şubelerin sıklıkla kapanmak zorunda kaldığı, terör olaylarından kaynaklı olarak maddi ve manevi zararların yaşandığı tespit edilmiştir. Siyasi ve ekonomik krizler yaşanmasına rağmen yöneticilerin, yetenek yönetiminde de birebir olarak insan kaynakları birimiyle paralel hareket etmek istediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work by reviewing the human resources management policies in times of crisis was made to investigate the impact of these policies into operation. First of all, human resources management policies are examined, with normal periods times of crisis for their applications. Work, Turkey has experienced intense political events in the Eastern and Southeastern Anatolia Regions on the basis of the national and local chain stores, regional human resources policies is to investigate. Also located in the province of Ankara, national chain stores and sampling of the political events in the region are experiencing less intense than between regions with human resources management but also the similarities and differences in terms of functioning have been studied. Research within the duration of the semi-structured interview method was used. Previously prepared with questions during the interview and the information obtained was analyzed. The results obtained, the human resources unit to embark on preparation in advance of possible crises, crisis-era policies, determining in advance the future of the business and is crucial to the continuation of the cycle of life. At the time, where political events of this thesis as experiencing intensive regions, human resources policies, at what level and how it is applied, in terms of human resources of enterprises in the region, issues are discussed by. Generally speaking, especially in the region discussed issues that are serious about experiencing skilled elements, political crises had to shut down because of the branches often, terrorism caused by material and moral damages as have been identified that are experiencing. Despite the political and economic crises led to a personally in talent management administrators, human resources concluded that want to move in parallel with the unit.