Fen bilgisi öğretmen adaylarının uzay araştırmaları konusunda pedagojik alan bilgilerinin belirlenmesi
The determination of pre-service science teachers' pedagogical content knowledge in space research subject
- Tez No: 395322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ÖZGELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi, Fen Bilgisi1 Öğretmen Adayları, Pedagogical Content Knowledge, Pre-service Science Teachers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarının uzay araştırmaları konusunda pedagojik alan bilgilerinin durumlarını belirlemektir. Çalışmanın katılımcıları, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Özel Öğretim Yöntemleri II dersini alan ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 6 Fen Bilgisi dersi öğretmen adayıdır. Öğretmen adaylarına 2013-2014 güz dönemi başında Özel Öğretim Yöntemleri II dersinde uzay araştırmaları konusunu alt kazanımları verilmiş ders anlatımı ve ders planı tasarlamaları istenmiştir. Öğretmen adayları hazırladıkları ders planlarını derste uygulamışlardır. Çalışmanın araştırma yöntemi nitel araştırma metodolojisinin desenlerinden biri olan durum çalışmasıdır. Veriler, araştırmacı tarafından gözlem, görüşme ve doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Gözlem kapsamında öğretmen adaylarının Özel Öğretim Yöntemleri II dersindeki örnek ders uygulamaları izlenmiştir. Ders uygulamaları video ile kayıt altına alınmıştır. Görüşmeler dönem başında bireysel olarak yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler görüşme formlarıyla yapılmış ve ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Doküman incelemesi olarak Özel Öğretim Yöntemleri II dersi için öğretmen adaylarının hazırladıkları örnek ders planları ve dönem sonunda öğretmen adaylarına uygulanan açık ve kapalı uçlu test incelenmiştir. Verilerin analizine göre öğretmen adaylarının pedagojik alan bilgileri yeterli görülmemiştir. Bu durumun nedenleri, öğretmen adaylarının üniversitelerde aldığı eğitime, öğretmen adayının kendini geliştirmesine ve doğrudan tecrübeyle ilişkili olmasına bağlanmıştır. Araştırma sürecinde öğretmen adayları da kendilerindeki eksikleri fark ettiklerini belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarıyla yapılan bu araştırma fen eğitimi ve eğitim fakültelerinde öğretmen yetiştirme alanında yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine pedagogical content knowledge in space researches subject of the candidate teachers who studied programme of elementary science teaching. The participants of the study are six pre-service science teachers who took the Special Teaching Methods II lesson and volunteered to join the study. At the beginning of 2013-14 fall semester the candidate teachers are asked for a sample lesson and lesson plan on the gains of space studies subject in Specific Instruction Methods II course. The pre-service teachers used the lesson plans they prepared in the micro teaching. Study's research method was used as a sample case which is one of the designs of qualitative research methodology. All of data were gathered up in a way of observation, interviews and document analysis. With in the scorpe of observation, lesson implementations that are used by the candidate teachers in the micro teaching of Special Teaching Methods II are examined. Micro teaching lessons were recorded. The interviews were conducted individually at the beginnig of the semester. The interviews are reported with the meeting forms and sounds were recorded. As the document analysis, the sample lesson plan for the Speacial Teaching Methods II and opened-closed test commited to the candidate teachers are examined. According to the analysis of data, the pedegogical content knowledge of the pre-service science teachers were not seen adequate. This condition's reasons might be related to science education of the candidate teachers, their self-improvements and direct experiences. During the research process the candidate teachers noticed their deficiencies. This research with pre service science teachers is guide for science education and faculties of education.