Hatay ve Gaziantep illeri kapsamında bulunan ahşap işleri ve mobilya üretim sektöründeki işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin ve bilinebilirliğinin araştırılması
Research on gaining knowability and rules of occupational health and security rules on woodworking and furniture producing sectors' companies in Hatay and Gaziantep
- Tez No: 395323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ERKENDİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği, Ministry of Labour and Social Security, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada, Hatay ve Gaziantep illeri kapsamında bulunan ahşap işleri ve mobilya üretimi yapan işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin bilinebilirliğinin araştırılması kapsamında, yüz meslek çalışanı ile anket uygulaması yüz yüze görüşme metodu ile yapılmıştır. Böylelikle işletmelerdeki gürültü, titreşim, toz unsurları, şikâyetleri, istekleri, iş yeri memnuniyeti, iş sağlığı ve güvenliği bilgi durumları tespit edilmiştir. Mobilya imalat sektöründe çalışanların tesadüfî örnekleme yöntemi ile yüz çalışan ile görüşülmüştür. Mobilya sektöründe çalışanların %27'sinin kazaya maruz kaldığı tespit edilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile uyulması gereken kurallar ile ilgili %10'u hiç bilgisi olmadığı, %62 ise kısmen bilgisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, iş kazalarının genelde iş yerlerindeki elverişsiz ortam koşullarından, yerleşim planı hataları ve insan faktörüne ait yetersizliklerden, eğitim ve denetim eksikliğinden ya da bütün bu faktörlerin etkileşiminden ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Büyük ölçüde insana ait görünen bu faktörlerin yanında, iş ortamında bulunan stresleri de dikkate almanın, neden sonuç ilişkileri açısından önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is done the method of by face to face survey on a hundred people who have been working in Hatay and Gaziantep cities on woodworking and furniture producing companies due to gain knowability occupational health and safety rules. By this way, information was held down about noise, vibration, dust factor, complaints, requests, workplace satisfaction, occupational health and safety. By random sampling method, a hundred employees, working in the furniture manufacturing sector, were interviewed. 27% of the employees in the furniture sector has been found to be exposed to an accident. It is analyzed that 10% of employees had no information and %62 of employees had partly information on Ministry of Labour and Social Security's measures on Occupational Health and Security and the rules and regulations need to be obeyed. According to the result of this resarch, It is identified that generally occupational accidents had because of unfavorable environmental conditions in workplaces, incorrect settlement plan and factor of insufficiency on employees and their training also supervision or the interaction of all these factors. It appears that the relation is so important that the cause and the effect relations between a large extent of workmen faults and the stress in the work environment.