Fen bilgisi öğretmen adaylarının özel görelilikle ilgili kavramsal öğrenmelerinin kit ile tespiti
Detection with kit of science teacher candidates conceptual learning pertaining to special relativity
  1. Tez No: 676677
  2. Yazar: MÜMİNE İREM KUZZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi, özel görelilik, modern fizik, kuantum fiziği, KİT, Science, special relativity, modern physics, quantum physics, Kit
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Fen Bilgisi öğretmen adaylarının Modern (Kuantum) Fizik dersi Görelilik konusunda tanımlanan kavramlarla ilgili kavramsal öğrenme sürecinin alternatif bir ölçme aracı olan kelime ilişkilendirme testi aracılığıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği'nin 3.sınıfında öğrenim gören 50 öğretmen adayına ön test son test şeklinde veri toplama aracı olarak KİT (kelime ilişkilendirme testi) uygulanmıştır. Bu araştırmada nitel yöntem uygulanmıştır.Öğretmen adaylarına Görelilik konusu dâhilinde altı adet anahtar kavram verilmiştir. Verilen kavramlara belli süre içerisinde cevap kelimeleri yazmaları istenmiştir. Elde edilen veriler frekans tablosuna kaydedilmiştir. Bu frekans tablosuna göre kavramsal süreci ortaya koyan kavram ağları çizilmiştir. Aynı zamanda, her anahtar kavram için cümle kurulması istenilmiş ve ilgili cümlelerin içerdikleri anlam ve özelliklerine göre analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada öğretmen adaylarının kavram ağları ve frekans tablosunda verilen anahtar kelimelere karşılık en çok“uzay”ve“zaman”kavramlarını cevap kelime olarak kullandıkları tespit edilmiştir. Aynı zamanda, her anahtar kavram için kurdukları cümlelerin bazı kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonuç: Öğretmen adaylarının ön ve son test sonuçları karşılaştırıldığında öğretim sonucunda kavramsal öğrenme sürecinin olumlu yönde etkilendiği görülmüştür. Son test analizinde anahtar kelimelere ilişkin kurulan cümlelerin, bağlantılı ve karmaşık olmayan cümleler olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, alternatif kavramlara sahip oldukları da belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, Fen ve Fizik Eğitimi kapsamında kavram öğrenme sürecini, kavram yanılgılarını ve kavramsal değişimi araştırmak için KİT 'in etkili bir teknik olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the relevant conceptual learning process of science teacher candidates defined in the subject of Modern (Quantum) Physics course Relativity through the word association test, which is an alternative measurement tool. Method: Qualitative method was used in this research. KIT (Word association test) was utilized as data collection tool. KIT was applied as a pre-test and post-test to 50 teacher candidates studying in the 3rd grade of the Science Education Teaching at Akdeniz University. Six key concepts were given to candidate teachers within the scope of Relativity. They were asked to write answer words for the given concepts within a certain period of time. The data obtained were entered in the frequency table. In the light of this table, concept networks that reveal the conceptual process are drawn. The result of constructing sentences for each key concept was analyzed according to the meaning and properties of the related sentences. Findings:According to the obtained data of the study, it was determined that the candidate teachers mostly used the concepts of“space”and“time”as answer words for the key words given in the concept networks and frequency table. It was determined that the teacher candidates had some misconceptions in the directions with the related sentences they made. Conclusion: As a result of the research, when the pre-test and post-test of the candidate teachers were compared, it was seen that the conceptual learning process was in a positive way. In the post-test analysis, it has been determined that there were more connected and uncomplicated sentences related to the key words. And it was determined that they have alternative concepts. In the light of the data, it was concluded that it is an effective technique for the usability of KIT in detecting the concept learning process, misconceptions and conceptual change within the scope of Science and Physics Education.