Analyzing the effects of different critique techniques on the success of interior architecture students
Farklı kritik tiplerinin iç mimarlık öğrencilerinin başarısı üzerine etkisinin analiz edilmesi
  1. Tez No: 395408
  2. Yazar: ÇİLER GÖZDE GÜNDAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AFACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Technical Education, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: architectural design education, design studios, critique techniques, desk critique, pin-up critique, group critique
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, tasarım eğitim literatürünü birer öğrenme ortamı olan tasarım stüdyolarını öğretme stilleri, öğrenme modelleri ve öğrenme süreci açısından incelemiştir. Ek olarak, tasarım stüdyolarında kritik teriminin, öğrenme sürecinin bel kemiği olduğu tanımlanmıştır. Bu çalışma, üç kritik tipine odaklanmıştır: masa başı kritikleri, ara dönem kritikleri (pin-up), grup kritikleri. Bu tez, farklı kritik tiplerinin iç mimarlık öğrencilerinin başarısı üzerine etkisinin analiz edilmesini amaçlamıştır. Ek olarak bu tez, öğrencilerin kritik tiplerine olan tutumlarıyla, bu kritik tiplerinin tasarım sürecine etkisinin korelasyonunu incelemektedir. Bu araştırma Bilkent Üniversitesi 3. sınıf İç Mimarlık öğrencileriyle 2014- 2015 akademik güz döneminde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, öğrencilerin grup ve ara dönem kritiklerine karşı tutumlarıyla final notları arasında istatistiksel olarak bir ilişki saptanamamıştır; ama öğrencilerin masa başı kritiğe olan tutumlarıyla final notları arasında istatistiksel olarak bir ilişki saptanmıştır. Buna ek olarak, kritik tekniğinin tasarım sürecine katkısıyla öğrencilerin bu kritik tekniğini tercih etmeleri arasında yüksek bir korelasyon vardır. nahtar Sözcükler: mimari tasarım eğitimi, tasarım stüdyoları, kritik tekniği, masa başı kritik, ara dönem kritik, grup kritik
Özet (Çeviri)
This study presents the design education literature in terms of design studio learning by reviewing teaching styles, learning models and learning process. Additionally, the term critique is defined as a backbone of the learning process in design studios. The study focuses on three-critique techniques that are desk critiques, pin-up critiques and group critiques. The purpose of this study is to analyze the effects of different critique techniques on the success of interior architecture students. It also explores correlations between student attitudes toward each critique technique and its contribution to the design process. A research was conducted with 3rd year interior architecture students in 2014- 2015 Fall Semester at Bilkent University. It was found that there was not a statistically significant relationship between student attitudes towards group, pin-up critiques and their final performance scores; however, there is a statistically significant relationship between student attitude toward desk critique and their final performance scores. Furthermore, the contribution of a critique technique to design process is highly correlated with student preference for this critique technique.