Investigation in MYSQLdatabase and NEO4J database
Mysql ve neo4j veri̇tabanlarında i̇nceleme
  1. Tez No: 395499
  2. Yazar: ZAHRAA MUSTAFA ABDULRAHMAN AL-ANİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜL KADİR GÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: RDBMS, NoSQL, MySQL, Neo4j, Replication, Sharding
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Halihazırda verileri ele alacak iki önemli veritabanı yönetim sistemleri mevcuttur. Bunlardan ilki geleneksel ilişkisel veritabanları olan İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi (RDBMS)'dir. Bu sistem yapılandırı verileri ele alır ve 1970'lerden beri popülerdir. İkinci önemli veritabanı yönetim sistemi ise Yapılandırılmış Sorgu Dili ve Daha Fazlası veritabanları (NoSQL)'dır. Bunlar yarı-yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri ele almaktadırlar. NoSQL terimi ilk kez 1998 yılında Carlo Strozzi tarafından ileri sürüldü ve Eric Evans tarafından da 2009 yılının başlarında yeniden kullanıldı. Ve şimdi internetin ve sosyal medyanın gelişmesiyle NoSQL tipleri popülerliklerini kazanmaktadırlar. NoSQL sabit şemalar, JOIN işlemleri ve ölçeklenirlik problemlerini idare etme gibi RDBMS'nin eksilerini bastırmayı hedeflemektedir. Big Data'nın varlığıyla, açıkça daha esnek veritabanlarına bir ihtiyaç bulunmaktaydı. Bu çalışmada iki tür veritabanında incelemeye ilişkin teorik bir çalışma yapılması hedeflenmiştir. Bunlar; geleneksel ilişkisel veritabanlarından MySQL, ve grafik veritabanlarından Neo4j'dir. Öncelikle, bu iki tip veritabanı özelliklerine göre seçilmiştir. Her ikisi de sistemlerindeki kırılma ve replikasyona bağlıdır. İkinci olarak, bazı konularla birtakım araştırmacıların fikirleri literatür derlemesine sahip kısa bir özgeçmişle sunulacaktır. Üçüncü olarak, ilişkisel veritabanı ve NoSQL'e genel olarak, MySQL ve Neo4j'ye spesifik olarak değinilecek ve bunu takiben her ikisine ilişkin özellikler arasında bir karşılaştırma yapılmaya çalışılacaktır. Dahası, büyün websiteler, araştırmalar ve yayınlar bu çalışma için kaynak oluşturmaktadır. Buna ilaveten bu çalışma daha önce bahsedildiği gibi teorik bir çalışma olup, herhangi bir uygulama çalışması yapılmamıştır. Ancak, karşılaştırma çalışmadaki sonu göstermiştir. Sonuçta hem MySQL hem de Neo4j'nin birbirlerinden farklı olan özelliklerini, artı ve eksilerini bulmamızı sağlayan, MySQL ve Neo4j'ye ilişkin bir anlayış sağlamaya çalışıyoruz. Anahtar kelimler: RDBMS, NoSQL, MySQL, Neo4j, Replikasyon, Kırılma.
Özet (Çeviri)
Currently, there are two major of database management systems which are used to deal with data, the first one called Relational Database Management System (RDBMS) which is the traditional relational databases, it deals with structured data and have been popular since decades from 1970, while the second one called Not only Structure Query Language databases (NoSQL), they have been dealing with semi-structured and unstructured data; the NoSQL term was introduced for the first time in 1998 by Carlo Strozzi and Eric Evans reintroduced the term NoSQL in early 2009, and now the NoSQL types are gaining their popularity with the development of the internet and the social media. NoSQL are intending to override the cons of RDBMS, such as fixed schemas, JOIN operations and handling the scalability problems. With the appearance of Big Data, there was clearly a need for more flexible databases. In this study, a theoretical study of investigating in two types of databases MySQL one of the traditional relational databases, and Neo4j one of the graph databases. First of all, choosing these two types of the databases according to their features, both of them depending on the replication and sharding in their systems. Secondly, a brief background with literature review will introduce the opinions for some researchers with some concepts. Thirdly, mentioning relational database and NoSQL in generally and MySQL and Neo4j in specifically, then try to make a comparison between the features for both of them. Moreover, all the websites, the researches, and the journals are the resources for this study. In addition, this study is like mentioned before is a theoretical study so there was no implementation work. However, the comparison presented the result in this study. All in all, we try to provide an understanding for MySQL and Neo4j, that leads us to find both of MySQL and Neo4j have their features, pros and cons that differ from each other.