Sustainability in vernacular architecture of Iraq and its applicability in modern residential buildings in Iraq region
Irak geleneksel mimarisinde sürdürebilirlilik ve bunun Irak bölgesindeki modern konutlarda uygulanabilirliliği
- Tez No: 395500
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ÇİĞDEM GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Geleneksel Mimari, Modern Konutlar, LEED, Breem, Green Arch, Estidama ve Sosyo-Kültürel Farklar, Sustainability, Vernacular Architecture, Modern Residential Buildings, LEED, BREEM, Green Arch, Estidama, and Socio-cultural Differences
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Sürdürebilirlilik geniş çapta kullanılan modern bir terim olup, ekonomik, sosyal, çevresel ve hatta politik alanlarda karşımıza çıkar. Çevresel ve mimari sorunlar bu düşüncenin temelini oluşturur, ve bu düşüncenin geçmiş yıllarda kılavuzlar ve standartlar şeklinde birçok kodlanma ve çerçevelenme girişimi ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, önce“sürdürebilirlilik”, daha sonra bunun yakın bakışı olan“sürdürülebilir mimari”tartışılır. ( Standart LEED ve diğer evrensel standartlar ) Geleneksel mimari, pek çok ülkede yasa olarak empoze edilmiştir, ve bazı ülkelerdede zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle araştırmanın en büyük amaçlarından biri geleneksel mimarideki sürdürülebilirlilik kavramının uygulanmasının bize faydaladırını bulmak ve bu yöntemi mimari kaynaklarda ve modern yapılarda kullanılabilecek bir bilgi haline getirmektir. Dünyanın birçok yerinde, geleneksel mimarinin belirgin örneklerine rastlanabilir; özellikle evlerde. Her bölgede sosyo-kültürel farklılıklar olmasına rağmen, evlerin tasarımı alışılmış sıcak kurak bölge iklimi ve ortak dini ihtiyaçlara cevap veren mimari dili korumuştur. Bu miras, geleneksel, dini ve kültürel faktörlere cevap olarak geliştirilen geleneksel evleri, yerel yapılı çevrenin özgüllüğü ile birlikte içerir. Geleneksel mimarideki, mimari unsurların hepsi, belirli bir duruma göre ortaya çıkmış soruna üretilen cevap veya çözümü temsil eder, bunlar bir dizi problemler olup, birleşitirici ve uyumlu şekilde, mimari sayesinde çözülmüşlerdir. Bu geleneksel evlerin güzelliği, insanların eşsiz dini ve kültürel anlayışı sonucu ortaya çıkmıştır. Geleneksel/Yöresel ilkeler, doğal ve sağlıklı bir çevre arasındaki yakın ilişki sayesinde ve bunun yanı sıra inşaat malzemelerinin yerel ve doğal yenilenebilir kaynaklardan sağlanması sayesinde sürdürülebilir gelişimi şekillendirir. Aslında araştırmalar yöresel/geleneksel mimaride sürdürülebilirlik kavramını pekiştirme amacıyla, LEED standardı, BREEAM sistemi, Green Arch ve Estidamayı geleneksel mimari kavram ve yöntemlerine göre seçmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability is a modern term that has been used on a large scale and at all levels of economic, social, environmental and even political, and where the issues of environment and architecture is the base engine for this thought, many attempts have emerged over the past year is to codify and framing this thought, in the form of guides and standards. Therefore, discussed the concept in his original named“sustainability”, then move on to the concept of smaller and closer to architect works,“sustainable architecture”, after it has been moving to the smaller circle and more deeper which had embodied the concept of sustainability Urban, (standards LEED and other global standards), even that many of the countries in the world which it has imposed as law, until it reached applied mandatory on some countries, and thus achieves an important part of the objectives of the research is to explore which benefit us of the concept of sustainability inherent in the architecture vernacular, application and make them as sources of architecture and modern buildings in generally and residential buildings in particularly. In many parts of the world, one can realize many distinctive examples of vernacular architecture, mainly houses. Although there were socio-cultural differences in each region, the design of houses retained a common architectural language that responded to both the common hot arid zone climate and the common religious needs. The heritage includes various forms of vernacular houses, which were developed in response to traditional, religious and cultural factors, along with the specificity of the local built environment, each architectural element in the vernacular architecture represented a solution or an answer to a different problem that appeared according to a specific condition, they were a sequence of related problems, which were met successfully to achieve a unified and a harmonious direction. The beauty of these traditional houses represents an art form which has resulted from an understanding of a unique mode of religious and cultural human life and the architecture vernacular principles embodies of sustainable development through the close relationship between the nature and a healthy environment as well as the building materials had a local and natural renewable sources. In fact that research aims to consolidate the concept of sustainability in vernacular architecture, LEED standard, BREEAM System, Green Arch and Estidama have been selected with the concepts and methods of vernacular architecture.