Karstik ekosistemlerde farklı arazi kullanım şekilleri altında gelişen toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin araştırılması
Research on some physical and chemical properties of soil developed under different land use forms at karst ecosystems
- Tez No: 395672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY DİNDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karstik ekosistemler, Arazi kullanım şekilleri, Toprak Özellikleri, Karst ecosystems, Land use forms, Soil properties
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Karstik ekosistemler kendilerine özgü yer şekillerine, bitki çeşitliliğine ve yer altı su kaynaklarına sahiptirler. Toprak derinliği çoğu zaman kısıtlayıcı ekolojik bir faktör olarak bu ekosistemlerin geleceğine yön vermektedir. Bu araştırmada Karstik ekosistemlerde farklı arazi kullanım şekilleri (tarım, orman ve mera) ve bu arazi kullanım şekilleri altında gelişen toprakların bazı kimyasal (pH, organik madde, kireç, elektrik iletkenliği, katyon değişim kapasitesi) ve fiziksel (tekstür, tarla kapasitesi, Kolloid/nem ekivalanı, taşlılık, mutlak derinliği, renk, vb.) özellikleri araştırılmıştır. Bununla birlikte yörenin arazi kullanım şekilleri ve bazı karakteristik özellikleri belirlenerek ileride yapılacak olan ormancılık faaliyetleri, arazi sınıflaması ve yörede yaşayan halkın sosyal-ekonomik düzeyinin yükseltilmesi gibi faaliyetlere de ışık tutması amaçlanmıştır. Bu araştırma Doğu Akdeniz bölgesi, Kahramanmaraş İli Andırın ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sarımsak Dağı çevresinde yürütülmüştür. Araştırma alanının %47.97'si orman, %18.74'ü tarım, %9.72'si mera ve %23.57 gibi büyük bir bölümü ise kayalık alanlardan oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırma alanı için kil oranı her üç arazi kullanım sınıfı için %35'in üzerinde olup killi topraklar sınıfına girmektedir. Araştırma alanında %71.38 gibi büyük kısmına hakim Andırın Kireçtaşı Formasyonu üzerinde gelişen toprakların kireç değerleri ve katyon değişim kapasiteleri yüksek bulunmuştur. Tespit edilen üç arazi kullanım şekli üzerindeki (orman, tarım ve mera) toprakların hepsinin erozyona duyarlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kendine özgü jeomorfolojik şekiller üzerinde meydana gelen zengin bitki çeşitliliğin de etkisi ile kayaç cepçiklerinde yüksek organik madde değerleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Karst ecosystems have distinctive geographical formations, plant diversity and groundwater resources. Soil depth usually directs future of these ecosystems as a restrictive ecological factor. In this study, different land use forms (agriculture, forest and forage) at karst ecosystems and some chemical (pH, organic matter, lime, electrical conductivity, cation exchange capacity) and physical (texture, field capacity, colloid/moisture equivalent, stoniness, absolute depth, color etc.) properties of soil developed under these land use forms have been investigated. However, by determining land use forms and some characteristic features of region, it is aimed that this study will shed light on coming activities such as forestry, land use forms and advancing socio-economic level of inhabitants of the region. This study has been conducted around Sarımsak mountain residing within the boundaries of Andırın district, Kahramanmaras province, Eastern Mediterranean Region. It is determined that the field comprise of forest, agriculture, forage and rocky place as 47.97%, 18.74%, 9.72% and 23.58%, respectively. Clay ratio for research area is above 35% for each three land use form, and participates in argillaceous soils class. This circumstance shows that forest soil, agriculture and forage are tender for erosion. Because Andırın Limestone Formation dominates major part of research area as 71.38%, lime values of soils are higher. Moreover, with the influence of rich plant diversity and animal husbandry, high organic matter values have been found.