Curi ırmağı (Ünye-Ordu) alüvyonlarının hidrojeolojisi
- Tez No: 39569
- Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüvyon, Hidrojeoloji, Yeraltı Su ları, Porozite, Su Kimyası VI, Alluvvium, Hydrogeology, underground Water Porosity, Water Chemistry VII
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Curi Irmağı (Ünye-Ordü) Alüvyonlarının Hidrojeolojisi. Curi Irmağı (Ünye-Ordu) alüvyonlarının hidro jeolojik açıdan incelenmesini amaçlayan bu çalışma, Samsun F38-d2 ve Samsun F38-d3 paftaları içinde yer alan yaklaşık 20 km. ' lik bir alanı kapsar. Bu amaçla inceleme sahasının 1/10.000 ölçekli jeoloji haritası, 1/100.000 ölçekli drenaj ağı haritası ve 1/5000 ölçekli yeraltı su tablası haritaları hazırlanmıştır. Jeolojik çalışmalar sonucunda, riyodasit (Üst Kretase), tortul seri (üst Kretase-Eosen), eski alüvyon (Pleyistosen) ve yeni alüvyon (Holosen) birimleri ayırdedilerek haritalan- mıştır. Tortul serinin riyodasitlerle olan ilişkisi uyumlu, eski alüvyonlarla ise uyumsuzdur. Curi Irmağı alüvyonları üzerinde yapılan arazi, büro ve labaratuvar çalışmaları sonucunda; alüvyonun“ Uniform Olmayan Kötü Derecelenmiş ”bir malzeme, porozitesinin % 26* özgül veriminin % 16.5, ortalama transmisibilitenin 6.62*10 m /sn, permabilitenin 2.46*10 m/sn, hidrolik eğiminin 10 ve yeraltı suyunun kuzeye doğru olduğu belirlenmiştir. Alüv yonu çevreleyen jeolojik birimler geçirimsiz olduğundan, alüvyon Curi ırmağından beslenmektedir. Curi Irmağı alüvyonlarına ait tatlı su - tuzlu su giri şim merceği, Ghyben-Herzberg bağıntısı kullanılarak belir lenmiştir. Tuzlu suyun etkili olduğu sahile yakın kesimler hariç, alüvyonun diğer bölgelerinde yeralan yeraltı sularının benzer kimyasal özellikte olduğu, toprak alkaliler ile zayıf asitlerce zengin ve sodyum tehlikesinin bulunmadığı gözlen miştir. Kuyu suların kalsite yakın doygunlukta olduğu saptan mıştır. Alüvyonlarda açılan kuyulara ait suların, içilebilir- lik açısından TSE standartlarına uygunluğu araştırılmış ve 1-20 ve L21 nolu kuyuların dezenfeksiyon işlemine tabi tutul madan tüketime verilemiyeceği belirtilmiştir. ilçenin 2024 yılındaki nüfusu yaklaşık 158.000 olarak belirlenmiş ve bu nüfustaki bir yerleşim yerinin ihtiyacı olacağı su miktarının ise 365 İt/sn olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hydrogeology of Alluviums of Curi River (ünye-Ordu) The study which aims to investigate the alluviums of Curi River from the point of hydrogeology the areas about 20 km. taking ports in Samsun F38-d2and Samsun F38-d3 section of the map. For this purpose a geologic map with a scale of 1/10.000, drainage net map with a scale of 1/100.000 and an underground water table map with a scale of 1/5000 of the region is prepared. As a result of geologic studies, rhyodacite (Upper Cretaceous), sedimantation series (upper Cretaceous-Eocen), old alluviums(Pleyistosen), and young alluviums (Holocen) are mapped with distinguishing their units. The relation of sedimantation seties with rhyodacite is consistently, but with old alluvium is not. As a result of laborotory, land, office studies made on Curi River alluvium, it is determined that alluvium is not uniform a badly scaled material which has %26 porosity, %16_15 specific yield, 6.62*10 m/sec transmisibilty, 2.46*10 m/sec permeability, 10 hydroulic slope, underground water towards north. Alluvium is feet by the Curi River, because the unit surrounding the alluvium is impermeable. The lens of fresh and salty water interference belonging to Curi River is determined by Ghyben-Herzberg relation. ±t was observed that except for the region near the sea coast in which salty water is dominated, the underground water that is situated on other sides of alluvium has the similar checimal properties, rich in soil alkali and weak acids, has no hazard of precence of sodium, it was fixed that this water in the fullness near to calcit The drinkibilty according to TSE standarts of water belonging to opening of well in the alluvium is researched, it was declared that it cannot be seved to consumption before the wells are subjected to the process of disinfectxon. ±n 2024 the population of Ünye Country is determined approximately 158.000 and the need of water in these setting places is fixed as 360 lit/sec.