Algılanan örgütsel desteğin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisi: TRB-2 bölgesinde uygulamalı bir araştırma
The impact of perceived organizational support on organizational identification: An applied research on TRB-2 region
  1. Tez No: 395814
  2. Yazar: İLKAY DİRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, örgütsel özdeşleşme, özel güvenlik çalışanları, Perceived organizational support, organizational identification, private security employees
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı, TRB-2 bölgesinde (Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş illeri) bulunan özel güvenlik sektöründe çalışan iş görenlerin algıladıkları örgütsel desteğin örgütsel özdeşleşme düzeyleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve bu değişkenlerle demografik faktörler arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu maksatla anket yöntemi ile 191 iş görenden veri toplanmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda; iş görenlerin algıladıkları örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Demografik faktörlerden yalnızca cinsiyet ile algılanan örgütsel destek arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiş; medeni durum, yaş, eğitim ve iş tecrübesi ile değişkenler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the impact of perceived organizational support on organizational identification and any significant relationships between these variables and certain demographic variables using data collected from 191 participants who are employed in private security companies located in TRB-2 region (Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş provinces) of Turkey. As a result of regression analysis a significant and positive relation between perceived organizational support and organizational identification were detected. According to difference analysis results of the research, significant differences between perceived organizational support and gender variable were determined. But significant differences were not determined between marital status, age, education and work experience and variables.