Karizmatik liderlik davranışlarının kadın ve erkek iş gücü açısından karşılaştırılması: Bir araştırma
A comparison of charismatic leadership behaviors in terms of female and male workforce: A research
- Tez No: 509439
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karizmatik Liderlik, Vizyon Belirleme, Çevresel Duyarlılık Gösterme, Sıra Dışı Davranışlar Sergileme, Kişisel Risk Üstlenme, Üye İhtiyaçlarına Duyarlılık Gösterme Ve Statükoyu Sürdürmeme, Charismatic Leadership, Vision Determination, Environmental Sensibility, Extraordinary Behavior, Personal Risk Suppression, Sensitivity to Member Needs and Not to Continuity of Status
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, işgörenlerin karizmatik liderlik algılarının tespiti ve karizmatik liderlik algılarının cinsiyet başta olmak üzere demografik değişkenlere göre farklılaşma durumunu incelemektir. Bu kapsamda, dünyanın en güçlü finans topluluklarından, Brand Finance“Global 500”araştırmasına göre“Dünyanın En Değerli Sigorta Markası”olan ve 70'ten fazla ülkede 140 binin üzerinde çalışanıyla 86 milyon müşterisine, dünyanın en büyük sigorta ve varlık yönetimi şirketlerinden biri olarak hizmet veren sigorta şirketinde çalışan işgörenlere anket uygulanmıştır. Toplanan anket verileri üzerinde IBM SPSS Version 21 programı ile güvenirlik ve geçerlik çalışmaları sonrasında t testi ve ANOVA testleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; işgörenlerin karizmatik liderlik algılarının orta-yüksek düzeyde olduğu; karizmatik liderlik algısının başta cinsiyet olmak üzere, yaş, öğrenim düzeyi, işletmedeki çalışma süresi ve toplam çalışma sürelerine göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Karizmatik liderlik algısının medeni duruma ve işletmedeki pozisyona göre farklılık gösterdiği; bekar kadın işgörenlerin karizmatik liderlik algısının, evli kadın işgörenlerin karizmatik liderlik algısından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu; üst düzey yönetici pozisyonundaki işgörenlerin karizmatik liderlik algısının orta düzey yönetici ve yönetici olmayan işgörenlerin algılarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the perception of charismatic leadership perceptions of workers and the differentiation of the perceptions of charismatic leadership according to demographic variables, especially with respect to gender. In this context, a survey was conducted on occupations in the insurance company. The company is one the world's leading insurance companies, finance service providers and operates in more than 70 countries with a workforce of over 142,000 employees. After the reliability and validity studies, t test and ANOVA tests were conducted with the IBM SPSS Version 21 program on the collected questionnaire data. As a result of the analyzes made; the worker's charismatic leadership perceptions are moderate to high; it was found that the perception of charismatic leadership did not show any significant difference according to gender, age, level of education, duration of employment and total working time. Charismatic leadership perception varies according to the position in which it operates and it has been seen that the charismatic leadership perception of the CEOs in the senior manager position is significantly higher than the perceptions of the mid-level manager and non-managerial occupations.