İmam Hatip Ortaokullarında yürütülen Kalite Takip Sistemi uygulamasının yönetici görüşleri doğrultusunda incelenmesi (Malatya örneği)
Investigation of the Quality Monitoring System implemented in Imam Hatip Secondary Schools in the line of managers' views (Malatya example)
- Tez No: 765287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İmam-Hatip Ortaokulu, Kalite Takip Sistemi, Sosyal Kültürel Etkinlikler, Imam-Hatip Secondary School, Quality Tracking System, Social Cultural Events
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
2012 yılında 14 yıl aradan sonra Türk eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması sonucu kesintisiz 8 yıllık eğitim yerine 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim sistemine geçilmiş ve imam-hatip ortaokulları tekrar açılmıştır. Bu okullar, dini ve ahlaki değerlere sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Amaçlarını gerçekleştirmek için akademik derslerin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklere de yer verilmektedir. Bu kapsamda etkinliklerin uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için Kalite Takip Sistemi adı verilen bir süreç yürütülmektedir. Bu çalışmanın amacı İmam Hatip Ortaokullarında yürütülen Kalite Takip Sistemi (KTS) işleyişinin okul yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımına dayalı olarak durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak görüşme ve doküman inceleme teknikleri kullanılmıştır. Çalışma grubunu Malatya ili merkezinde bulunan İmam Hatip Ortaokullarında görev yapan 15 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış 10 soru ile mülakatlar gerçekleştirilmiş, gerekli dokümanlar incelenmiş ve elde edilen veriler analiz edilerek bulgular raporlaştırılmıştır. KTS'nin yönetici görüşleri doğrultusunda incelendiği bu çalışmada elde edilen bulgular 8 temadan bunlara bağlı 10 kategoriden oluşmuştur. Ana temalar olarak KTS ile ilgili genel görüşler, yaşanılan sorunlar, diğer okul türlerinde uygulanması, KTS'nin işleyişi, alanları, İmam Hatip Okullarının gelişimine etkisi, değerlendirme sisteminin gerekliliği ve öneriler şeklindedir. Sonuç olarak; KTS hakkında olumlu görüşler elde edilmiştir. Etkinliklerin uygulanmasında bazı sorunlar yaşanmaktadır. Fakat sorunlara rağmen KTS'nin gerekli olduğu, diğer okul türlerinde de olması gerektiği, okulları geliştirdiği sonucuna varılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlardan hareketle birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of the restructuring of the Turkish education system after an interval of 14 years in 2012, the 12-year compulsory education system in the form of 4+4+4 was replaced by an uninterrupted 8-year education system, and imam-hatip secondary schools were reopened. These schools aim to raise individuals with religious and moral values. In order to achieve its goals, social and cultural activities are also included in addition to academic courses. In this context, a process called Quality Tracking System is carried out for the implementation, monitoring and evaluation of the activities. The purpose of this study is to determine whether the functioning of the Quality Monitoring System in Imam Hatip Secondary Schools really serves the purpose of these schools. The case study method based on the qualitative research approach was used in the research. Interview and document analysis techniques were used as data collection tools. The study group consists of 15 school administrators working in Imam Hatip Secondary Schools in the city center of Malatya. Interviews were conducted with 10 semi-structured questions, necessary documents were examined and the data obtained were analyzed and the findings were reported. The findings obtained in this study, in which KTS was examined in line with the opinions of the administrators, consisted of 8 themes and 10 categories related to them. The main themes are general views about KTS, the problems experienced, its application in other school types, the functioning of KTS, its fields, its effect on the development of Imam Hatip Schools, the necessity of the evaluation system and suggestions. As a result; Positive opinions were obtained about KTS. There were some problems in the implementation of the activities. However, despite the problems, it was concluded that KTS is necessary, should be in other school types, and that it improves schools. The study was concluded and some suggestions were made considering the problems experienced.