Max Weber'de din ve siyaset
Religion and politics in Max Weber's thought
  1. Tez No: 396031
  2. Yazar: DASHDAMİR MAHMANDAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALEDDİN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Max Weber, Din, Siyaset, Ekonomi, Max Weber, Religion, Politic, Economy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Max Weber, on dokuz ve yirminci yüzyılda gelişen sosyal bilimler alanında engin çalışmalar yapmış biridir. Yaşadığı dönemde pek rağbet görmemesine rağmen İkinci Dünya Savaşı`ndan sonra yazdığı eserler, yaptığı incelemeler ciddi bir ilgi görmüş ve merak uyandırmıştır. Özellikle de Amerikan sosyolojisinde yeni tartışmalara yol açmış ve yapılan incelemelere konu olmuştur. Max Weber`in din sosyolojisi alanında yaptığı çalışmalar özellikle de“Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu”adlı eseri bunun yanı sıra dünya dinlerinin sosyo-piskolojisi üzerine yaptığı denemeler, Doğu dinleri ile ilgili çalışmaları ve din sosyolojisini sistematize etmesi O`nun bu alanın klasikleri arasında yer almasına neden olmuştur. Siyasetle ilgili çalışmaları, yaptığı analizler, modern devletin konumu, şiddet kullanma yetkisinin devlete verilmesi, bürokrasi kavramı ile ilgili analizleri Weber`i siyasal bilimler alanının da vazgeçilmez isimlerinden yapmıştır. Ayrıca devlet üzerine yazdıkları da Weber`in modern devletin isim babası olarak kabul edilmesinde rol oynamıştır. Sosyolojik düşüncede Aydınlanma Çağı`ndan sonra gelişen yorumlayıcı paradigmanın en güçlü temsilcilerinden biri olan Weber, yaptığı araştırmaları, kullandığı metod ve kavramsallaştırmalarla sosyolojide yeni bir çizgi açmıştır. Sosyolojik düşüncenin klasikleşmiş isimlerinden olan Weber modernitenin açıklanması çerçevesinde kurduğu sosyoloji ile kapitalizm, modern devlet gibi olguların Batı`ya özgü olduğunu isbata çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Max Weber carried out a wide ranges of studies on social sciences which were in the inception of development in 19. and 20. centuries. Even though, he was not enough famous in his time, his studies reached high popularity after World War II. generally, all around the world, particularly in US. Generally, his studies on Sociology of Religion, particularly Protestant Ethics and Spirit of Capitalism, as well as his observations on Eastern religions, essays on socio-psychology of religions and his efforts on systemization sociology of religion made him one of the classics of Sociology of Religion. Weber`s studies and analyzes on political science, thoughts about attitude modern state, giving authority to state to use violence, analyzes on bureaucracy have Weber one of the key scholar in this field. Moreover, his writings on modern state, made Weber key thinker on modern state. Weber, one of the notable interpreter of sociologic thoughts which had been flourished from Enlightenment era. His observations, methods and conceptualization of new terms in sociology, made him a school founder in sociology. Particularly, he emphasized objectivity of sociology and supported that using merit judgments in science is unacceptable. As a classics of sociologic thought, Weber, interpreted sociology, capitalism and modern state as phenomena peculiar to West.