Vergi mükelleflerinin vergi suç ve cezaları ile temel vergilendirme ilkelerine bakış açısının analizi: Afyonkarahisar örneği
Analysis of taxpayers' perspective on tax crimes, tax punishements and fundamental principles of taxing: Afyonkarahi̇sar example
  1. Tez No: 396059
  2. Yazar: MEHMET İLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TAYTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Suçu, Vergi Cezası, Vergi Tahsilâtı, Vergi Ceza Hukuku, Vergi Cezalarının Caydırıcılığı, Tahsilât, Ceza, Suç, Verginin Unsurları, Vergileme Süreci, Tax, Tax Offence, Tax Penalty, Tax Collection, Tax Criminal Law, Tax Deterrence of Penalty, Collection, Penalty/Punishment, Crime, Elements of Tax, Tax Process
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Mükellefin vergiye gönüllü ve cebri uyumunu sağlayacak mekanizmaların mali sistem içine yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede mükelleflerin vergiye cebri uyumunu sağlayacak ve gönüllü uyuma yönlendirecek ceza uygulamalarından yararlanılmaktadır. Çalışmada, vergi cezalarının veriye karşı gelişen direncin neden olduğu olumsuzlukların giderilmesinde etkinliği araştırılmıştır. SPSS 19.0 analiz programı kullanılarak verilerin daha sağlıklı bir şekilde yorumlanmasına önem verilmiştir. Afyonkarahisar ili ve ilçelerinde uygulanan anket çalışması toplamda 41 sorudan oluşmaktadır. Bunlardan 13'ü mükellefleri tanımaya yönelik demografik sorulardan oluşurken, 28'i ise verginin cezalarının ağırlığı, vergi ceza ve uygulamalarının eşitliği, kanunların boşluğu ve anlaşılabilirliği, vergi aflarına bakış açıları ve vergi suçlarına karşı verilen cezaların caydırıcılığı konusundaki düşüncelerine başvurulmuştur. Elde edilen verilere göre mükelleflerden vergi kanunlarında boşluk olduğunu % 54 oranında düşünürken, vergi uygulamalarının eşit uygulandığını düşünenler % 30 şeklinde gerçekleşmiştir. Aynı zamanda vergi afları konusunda ise % 72 oranında kriz dönemlerinde afların kullanılması gerektiğini ve zamanında vergi ödeyenlere bir haksızlık olduğunu sadece vergi ödemeyenlere kolaylık sağladığını dile getirmişlerdir. Vergi cezalarının caydırıcı olduğunu düşünenler ise % 81 civarında olurken aynı oranda da vergi tahsilâtında da cezaların kullanılması gerektiği düşüncesi hâkimdir.
Özet (Çeviri)
Mechanisms that provide taxpayer to deliver his assignments voluntarily or compulsory must be deployed in fiscal system. Within this scope, legal punishment practices are utilized to lead taxpayers to fulfill their responsibilities. In this study, the efficiency of tax punishments on the negative effects of the resistance of paying tax, has been researched. SPSS 19.0 analysis program was utilized for the interpretation of research data. Survey which consists of 41 questions, conducted in the province of Afyonkarahisar and in its districts. 13 of the questions are demographic questions that focus on participants' traits and the other 28 questions are regarding the participants' thoughts on burden of the punishments, fairness, legal gaps and comprehensibleness, tax amnesty and deterrence of tax punishments. According to outcomes of the research, 54% of the participants are in the opinion that there are legal gaps on the taxing and 30% believes the equal treatment. 72% agrees on that tax amnesty should be exercised only in financial crisis periods otherwise it induces injustice and encourage tax criminals. 81% agrees on tax punishments are deterrent and defend that is a beneficial instrument to raise taxation.