Sosyoloji ve felsefe sarkacında etik
Ethi̇c i̇n the soci̇ology and phi̇losophy pendulum
- Tez No: 396083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLKÜF KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Postmodernite, Ahlak, Etik, Modernity, Postmodernity, Moral, Ethic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Zygmunt Bauman'ın sosyoloji pratiği bize modernliğin düzenleme idelinden doğduğunu ve toplumu tutarlı ve rasyonel bir bütünlük olarak tasarlama çabasında olduğunu ortaya koyar. Bauman, modernliğin bu arzusunu totaliter bularak modern dönem boyunca yaşanan tüm katliamlardan modernliği sorumlu tutar. Bu anlamda Bauman moderniteyle ahlaki bir hesaplaşma içerisindedir. Modernite amaca ulaşmak için rasyonel eylemi, her türlü ahlaki ayak bağından kurtarmıştır. Modern devlet ahlakı kural, ilke ve yasa olarak ortaya koyan modern felsefe ile işbirliği içinde egemenliğindeki toplumu müphemliğin olmadığı rasyonel bir bütünlük olarak tasarlama çabasında olmuştur. Bu anlamda modernite etik arayışında olmuş fakat ahlaki edimi imkânsız kılmıştır. Postmoderniteyi kendi hatalarından vazgeçen modernlik olarak ortaya koyan Bauman, postmodern etik kavramını ortaya koyar. Postmodern etik kavramı Emmanuel Levinas'ın etik felsefesi ile kurulan bir diyalogdur. Bauman'a göre Levinas etiği, postmodern etiktir. Postmodern etik kavramının dayandığı olgu postmodern belirsizliktir. Bauman için modernite bir etik çağı iken, postmodernite bir ahlak çağıdır.
Özet (Çeviri)
The sociology practice of Zygmunt Bauman tells us that the modernity is caused by the idea of regulation that targets to design society as a rational and coherent embodying. Bauman approaches the modernity's this attempt as a totalitarian and convicts the modernity from all massacres which carried out during modern times. In this sense it can be claimed that Bauman is seeking a moral revenge with the modernity. To reach its goals, modernity uses rational movements by escaping any moral obstacles. Modern state cooperates with modern philosophy, which regards the moral as principles, rules and legislations, to construct a society as a rational whole. In this sense, modernity is in the search of ethic and it preclude moral act. Bauman regards post modernity as the modernity that abandons its mistakes, within this context Bauman proposes the postmodern ethic notion. This notion is a dialog with Levinas' ethical philosophy. According to Bauman, Levinas' ethic is post-modern. The postmodern ethic is based on postmodern uncertainty. For Bauman modernity is age of ethic, while postmodernity is age of moral.