Program teorisinin düşünsel temelleri: Felsefe, sosyoloji ve ideoloji kuramları açısından
The intellectual bases of curriculum theory: In terms of the theories of philosophy, sociology, and ideology
- Tez No: 304288
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kuram/teori, felsefe kuramları, sosyoloji kuramları, ideoloji kuramları, program teorisi, program yaklaşımları, program modelleri
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 518
Özet
Bu araştırmada program teorisinin, eğitim felsefesi, sosyolojisi ve ideoloji kuramları açısından düşünsel ve ideolojik temellerinin belirlenmesini amaçlanmıştır. Araştırma soruları bağlamında, araştırma literatür taramasına dayalı olarak yürütülen kuramsal bir çalışmadır. Araştırma sorularının öngördüğü, program teorisinin eğitim felsefesi ve sosyolojisi kuramları açısından düşünsel ve ideolojik temellerine ilişkin bulgular iki aşamada belirlenmiştir. İlk aşamada eğitim felsefesi ve sosyolojisi kuramlarından her birinin; epistemoloji, etik, estetik, eğitime ilişkin düşünsel temelleri geliştirilen kavramsal kategorilere göre incelenmiş, ideoloji kuramlarının temel argümanları açısından irdelenerek düşünsel ve ideolojik temelleri belirlenmiştir. İkinci aşamada, program teorisi alanındaki bilimsel-teknik ve bilimsel teknik olmayan yaklaşımların genel çerçevede sunumuna bağlı olarak eğitim felsefesi, sosyolojisi ve ideoloji kuramlarına yönelik ortaya konulan düşünsel ve ideolojik temelleri irdelenmiştir. Program teorisinin ortaya konulan bu düşünsel ve ideolojik temellerinden hareketle bir program teorisi sunumuna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to specify intellectual and ideological bases of curriculum with respect to the theories of educational philosophy, educational sociology and ideology. Within the context of research questions, this study is a theoretical one conducted based on the method of the review of the related literature. The findings of the research questions concerning the intellectual and ideological bases of curriculum theory with regard to the theories of philosophy and sociology were determined at two phases. In the first phase, each theory of educational philosophy and educational sociology was examined according to intellectual bases of conceptual categories developed related to epistemology, ethics, aesthetics, and education; thus, intellectual and ideological bases of the theory of ideology were specified by investigating the theory of ideology in terms of the basic claims that it holds. In the second phase, depending on the general frame presentation of the scientific-technical approaches and non-scientific-technical approaches in the field of curriculum theory, the intellectual and ideological bases put forward regarding the theories of educational philosophy, educational sociology, and ideology were considered at length. The presentation of a curriculum theory was made through the intellectual and ideological bases of curriculum theory.Key Words : Theory, Theories of Philosophy, Theories of Sociology, Theories of Ideology, Curriculum Theory, Curriculum Approaches