Farklı kuvvet antrenmanlarının kas kuvveti ve hipertrofisi üzerine etkileri
Effect of different types of resistance training on muscle strength and hypertrophy
  1. Tez No: 396222
  2. Yazar: GÜRCAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA MELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet, Konsantrik, Eksantrik, Tempo, Kas Hasarı, Hipertrofi, Strength, Concentric, Eccentric, Velocity, Muscle Damage, Hypertrophy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı 12 haftalık farklı tempolardaki (300s-1, 1800s-1) eksantrik, konsantrik ve kombine(eksantrik-konsantrik) kuvvet antrenmanlarının kas kuvveti, hipertrofi ve kas hasarı üzerine etkilerini incelemektir. Araştırmaya katılan yaşları 18-24 yıl aralığında olan 42 gönüllü tabakalı randomizasyonla kuvvet ortalamalarına göre 6 gruba ayrılmıştır; Yavaş Konsantrik (YK; n=7), Yavaş Eksantrik (YE; n=7), Hızlı Konsantrik (HK; n=7), Hızlı Eksantrik (HE; n=7, 1 denek araştırmayı tamamlayamamıştır), Konsantrik-Eksantrik (KE; n=7) ve Kontrol grubu(KO; n=7). Antrenman grupları 12 haftalık antrenman periyodu süresince haftada 3 gün bitkinliğe varan bacak ekstansiyonu uygulaşmıştır. Antrenman periyodu öncesinde ve sonrasında deneklerin Quadriceps Femoris (QF) kas hacimleri MRI yöntemi ile, izokinetik kuvvetleri (600s-1, 1800s-1) Cybex cihazı ile ölçülmüştür. Bunun yanında kas hasarı belirteçleri olan kreatin kinaz (CK), aspartat aminotransferans (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve miyoglobin (MYB) enzim aktivitelerinin ve hematolojik değerlerin incelenmesi için deneklerden antrenmandan hemen önce, hemen sonra, 24 ve 48 saat sonra kan örnekleri alınmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 21.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüm antrenman gruplarının kuvvet değerlerinde (600 sn-1ve 1800 sn-1 izokinetik kuvvet, 1RM ) istatistiksel olarak anlamlı artışlar tespit edilmiştir (p0,05) ve KO grubunda 74 cm3 (%3,76, p>0,05) olarak tespit edilmiştir. Araştırmamızdan elde edilen bulgulara göre tüm kuvvet antrenman protokolleri sonrasında kas hasarı oluşmuştur. Grupların kas hasarı belirteçlerindeki artışlar dikkate alındığında en fazla kas hasarı YE grubunda görülmüştür. Sonuç olarak tüm kuvvet testlerinde en fazla kuvvet gelişimi KE grubunda görülmüş olmasına rağmen antrenman grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunamamıştır(p>0,05). Ayrıca tüm kuvvet antrenman protokolleri kas kuvvetini anlamlı ölçüde arttırmıştır(p>0,05). En fazla kas hasarı ve hipertrofi yavaş hızda yapılan eksantrik antrenmanlar sonrası oluşmuştur. Bu fark diğer antrenman gruplarıyla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da yavaş eksantrik çalışmaların kas hacmi artışında etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of eccentric, concentric, and eccentric-concentric training at different contraction velocities (300s-1, 1800s-1) on muscle strength, hypertrophy and muscle damage. 42 untrained (age 18–24) male subjects volunteered to participate in this study as experimental group (slow concentric group(SC; n=7), slow eccentric group(SE; n=7), fast concentric group(FC; n=7), fast eccentric group (FE; n=7), concentric-eccentric group (CE; n=7), and control group (CN; n=7). Subjects applied leg extensions until they reached the level of exhaustion, one repetition maximum (1RM) values were measured every 3 weeks and the weights used in the trainings were adapted consequently with the increases in strength 3 days/week during 12 weeks of training period. Subjects were measured before and after training for Quadriceps Femoris (QF) muscle volume by a 1.5 Tesla MRI scanner and isokinetic strength (600s-1, 1800s-1 /Cybex). Besides, changes in muscle damage indicators creatine kinase(CK), Aspartat aminotransferaz(AST), Alanin aminotransferaz(ALT), Myoglobin(MYB) activities and some hematological indicators were measured before, immediately after, and 24-48 hours after exercise. As a result of the study, in the values of all strength tests (1RM, 600 sn-1 and 1800 sn-1 isokinetic peak torque) increased significantly in all training groups(p 0,05). Also, there was a remarkable increase in FC, SE and CE groups after the 6th week of resistance training. Isokinetic strength peak torque values in all training groups increased significantly and the highest increases were observed in CE group(Respectively for 600 sn-1 and 1800 sn-1 peak torque %32,48 (p0,05) and KO(74 cm3 %3,76, p>0,05) groups. In this study, the increases in muscle damage parameters such as CK, AST, ALT and MYB activities were changed significantly for all groups. The increases in muscle damage parameters and hematological values were greater for the slow velocity exercise (SE group) in compared with the other training groups(p0,05). However, other resistance training methods also increased strength significantly. As a result, dynamic exercise involving both concentric and eccentric contractions (CE group) might be the rapid way to increase the strength values. When eccentric exercise was performed at low velocities compared with other exercises at different velocities muscle volume more increased as a percentage and showed greater muscle damage for slow eccentric exercise. SE group values of AST, CK, ALT and MYB increased significantly immediately after the exercise, 24h or 48h thereafter. According to these results it can be said that also slow eccentric training maybe able to be effective for muscle damage and hypertrophy.