Obezite hastalarında yeme bağımlılığı, psikopatoloji ve kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of food addiction, psychopathology and personality traits in patients with obesity
  1. Tez No: 396318
  2. Yazar: CENGİZ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKVARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: YFAS, TCI, Bariatrik Cerrahi, Bağımlılık, YFAS, TCI, Bariatric Surgery, Addiction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Obezite Hastalarında Yeme Bağımlılığı, Psikopatoloji ve Kişilik Özelliklerinin Değerlendirilmesi giriş ve Amaç: Obezite ve Bağımlılıkta beyinde yapısal ve nörokimaasal benzerlik görülmektedir. Yeme bağımlılığı olarak adlandırılan aşırı yeme davranışının potansiyel bir bağımlılık olduğu düşünülmektedir. Obezite ve yeme davranışı kontrolünde kişilik özellikleri olarak dürtüsellik, düşük özedenetim, obsesif ve mükemmeliyetçi özelliklere rastlanmaktadır. Obezite ile depresyon, tıkınırcasına yeme bozukluğu, anksiyete bozuklukları gibi bir çok psikiyatrik hastalık arasında ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada obezite hastalarında yeme bağımlılığının, kişilik özelliklerinin ve eşlik eden psikiyatrik bozuklukların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya bariatrik cerrahi başvurusnda olan 140 hasta alınmıştır. Sosyodemografik bilgiler, klinik özellikler ve DSM-5 madde kullanım bozuklukları kriterlerinin yeme bağımlılığına uyarlanmış kriterlerini sorgulayan görüşme formu kullanılmıştır. Yeme Bağımlılığı için Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği (Yale Food Addiction Scale-YFAS), kişilik özelliklerini değerlendirmek için Mizaç ve Karakter Envanteri (TCI), Eksen-I bozukluklarını saptamak için SCID-I uygulandı. Bulgular:obezite Hastalarında yeme bağımlılığı oranı DSM-5'e göre %82.9, YFAS'a göre %47.1 saptanmıştır. TCI toplam skor dağılımları, yenilik arayışı (NS), 17.95, zarardan kaçınma (HA), 16.61, ödül bağımlılığı (RD) 14.50, sebat etme (P) 5.04, kendini yönetme (SD) 28.11, işbirliği yapma (C) 30.95, kendini aşma (ST) 18.12 olarak saptandı. katılımcıların %40'ında aktif bir psikopatoloji saptandı. Sonuç: Bu çalışmada obezite hastalarında bağımlılığın temel özellikleri olan kontrol kaybı ve aşırı istek gösterilmiştir. DSM-5 skorları ve YFAS skorları arasında pozitif korelasyon, hem DSM-5 madde kullanım bozukluğu hem DSM-IV madde bağımlılığı kriterlerinin yeme bağımlılığını öngörebildiğini göstermektedir. Obezitede, yeme bağımlılığının ve psikopatolojinin değerlendirilmesinin tedavi planında önemli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Food Addiction, Psychopathology and Personality Traits in Patients with Obesity Introduction: obesity and dependence have similar structural and neurochemical changes in the brain. Excessive eating behavior which is called as food addiction is considered to be a potential addictive behavior. It is considered that there is a relationship between obesity and many psychiatric disorders (depression, binge eating disorder, anxiety disorders, etc). Impulsivity, low self directed, and perfectionist personality traits can be seen in both obesit ans the control of eating behaviors. In this study it was aimed to evaluate food addiction, personality traits and comorbid psychiatric disorders in patients with obesity. method: 140 patients was enroled to the study who has admitted to bariatrik surgery. The research interview form which included sociodemhographic variables, cilinical features and DSM-5 substance use disorder criteria adapted to food addiction wqas used. Yale Food Addiction Scale (YFAS) was applied to evaluate food addiction. Temperement and Character Inventory (TCI) for personality traits ans SCID-I for psychopathology were applied. Results: The Food Addiction rater are %82.9 (n=116) scoring to DSM-5 substance use disorders criteria and %47.1 (n=66) in YFAS scores. TCI scores; novelty seeking (NS) 17.95, harm avoidece (HA) 16.61, reward Dependece (RD) 14.50, persistence (P) 5.04, self-directedness (SD) 28.11, Cooperetiveness (C), 30.95, self-trandence (ST) 18.12 was found, Axis-I psychiatric disorders was observed in %40 of participants. Conclusion: This study had shown the loss of control (of eating) and craving (to food) in patients with obesity which are the basic features of the substance use disorders. The positive corelation between the DSM-5 scores and YFAS scores had shown that both DSM-5 substance use disorders and DSM-IV substance dependence criteria have a good prediction of food addiction. Evaluation of food addiction and the psychopathology in obese patients was thought to be important in the plan treatment.