Doğal yolla ve YÜT tedavisi ile gebe kalan kadınların perinatal bağlanma düzeylerinin annelik fonksiyonel durumu ile ilişkisi
The relationship between perinatal attachment levels and maternal functional status of women conceiving naturally and with art treatment
  1. Tez No: 951347
  2. Yazar: BENGÜ AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik Fonksiyonel Durumu, Doğal Yolla Gebelik, Perinatal Bağlanma, Yardımcı Üreme Teknikleri, Assisted Reproductive Technologies, Maternal Functional Status, Natural Conception, Perinatal Attachment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
İnfertilite tedavilerinin artmasıyla gebeliğin elde ediliş şeklinin anne adayının psikolojik durumu, bağlanma süreci ve anneliğe geçiş süreci üzerindeki etkileri önemli bir araştırma alanı olmuştur. Bu araştırma, doğal yolla ve yardımcı üreme teknikleri (YÜT) ile gebe kalan kadınların perinatal bağlanma düzeylerini, annelik fonksiyonel durumlarını ve bunların sosyodemografik, obstetrik ve psikososyal faktörlerle ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. YÜT ile gebe kalan kadınların deneyimlerinin, dgebe kalanlarla karşılaştırıldığında nasıl farklılaştığını ve bu farklılığın bağlanma, ruhsal sağlık ve annelik fonksiyonlarına etkisini belirlemek hedeflendi. Örneklem grubunu, bir kamu hastanesi ve özel bir tüp bebek merkezine başvuran toplam 106 kadın (53'ü YÜT, 53'ü doğal yolla) oluşturdu. Veriler yapılandırılmış anket, Prenatal Bağlanma Envanteri, Maternal Bağlanma Ölçeği, Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği ve Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği kullanılarak Aralık 2021-Şubat 2023 tarihleri arasında toplandı. YÜT grubunda yaş ortalamasının daha yüksek olduğu, cerrahi oranlarının ve gebelik öncesi bilgi alma oranlarının daha fazla olduğu bulundu. Maternal Bağlanma puanları YÜT grubunda anlamlı şekilde yüksek (YÜT: 99.47 ± 5.09, Doğal Yolla: 96.98 ± 6.89; Z = -2.079; p = .038) çıkarken, diğer ölçeklerde grup farkı saptanmadı (p>0.05). Her iki grupta da doğum sonrası depresyon puanlarında doğum öncesine kıyasla azalma gözlemlendi. (YÜT: 9.64 ± 6.75, Doğal Yolla: 10.08 ± 6.26; Z = -0.491; p = .624). Ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sosyodemografik özelliklerin bağlanma düzeylerini etkilediği ve eğitim düzeyinin bağlanmada önemli bir faktör olduğu belirlendi. Sonuçlar, sağlık hizmetlerinin bireyselleştirilmesi ve psikososyal desteklerin artırılması gerektiğini gösterdi. Bu çalışma, perinatal dönemde bütüncül sağlık hizmetleri sunulması ve kadınların bireysel ihtiyaçlarına odaklanılması gerektiğine dair önemli veriler sundu.
Özet (Çeviri)
With the growing use of infertility treatments, the psychological impact of pregnancy origin on maternal bonding and transition to motherhood has become increasingly important. This study aimed to compare the perinatal attachment levels and maternal functional status of women who conceived through natural conception and through assisted reproductive technologies (ART), and to explore how these outcomes relate to sociodemographic, obstetric, and psychosocial factors. The sample consisted of 106 pregnant women (53 ART, 53 natural conception) treated at a public hospital and a private IVF clinic. Data were collected between December 2021 and February 2023 using structured questionnaires, the Prenatal Attachment Inventory, the Maternal Attachment Scale, the Barkin Maternal Functioning Scale, and the Depression, Anxiety, and Stress Scale. The ART group showed significantly higher maternal attachment scores compared to the natural conception group (ART: 99.47 ± 5.09; natural conception: 96.98 ± 6.89; p = .038). No significant group differences were found in other scales. Both groups experienced a decrease in postpartum depression scores compared to pre-birth levels, though this change was not statistically significant. Findings indicated that sociodemographic characteristics, particularly education level, were influential in attachment outcomes. The study highlights the necessity of individualized perinatal care and enhanced psychosocial support for pregnant women, especially those undergoing ART. These findings underscore the importance of tailoring healthcare services to meet the psychological and emotional needs of expectant mothers.