Genç SVO hastalarında hemogram parametreleri ve trombofili panelinin değerlendirilmesi
Hemogram parameters in young cva patients and evaluation of thrombophilia panel
  1. Tez No: 396393
  2. Yazar: NEFİZE ÖZTÜRK YAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Young CVA, hemogram parameters, thrombophilia panel, inflammation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İnme, toplumlarda sosyoekonomik önemi giderek artan bir hastalıktır. WHO ya göre, inme tüm dünyada, en önemli mortalite sebeplerinden ikinci sırada ve gelişmekte olan ülkelerde üçüncü sırada gelmektedir. İnme 15-55 yaş arasındaki genç erişkinlerde de görülebilmektedir ve genç SVO olarak adlandırılmaktadır. Genç yaşta meydana gelen inme ciddi iş ve üretim kaybına neden olmaktadır. Bu çalışmada genç inmeli hastalarda hemogram parametreleri ve trombofili paneli incelenmiştir. İnme anında inflamasyon varlığı araştırılmış ve bunun göstergesi olan hemogram parametreleri değerlendirilmiştir. İnme ile ilgili risk faktör içindeki değiştirilemeyen risk faktörlerinden birisi olan genetik faktörlerden trombofili paneli (Faktör V Leiden, Faktör II, MTHFR C677T ve MTHFR A1298C mutasyonları) ve normal sağlıklı bireylerle, genç SVO'lu hastaların inme esnasındaki ve inmeden önceki hemogram parametreleri değerlendirilmiş ve aralarındaki farklar incelenmiştir. Trombofili paneli parametrelerinin hemogram parametreleri ile ilişkisinin olup olmadığı ve hemogram parametreleri ile trombofili penelinin inme öncesinde erken tanıya ve inme anında tanıya katkısının olup olmayacağını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla genç SVO tanımına uyan, kardiyak nedenler haricindeki bir sebepten inme geçirmiş 47 hasta ile inme geçirmemiş, obez olmayan, hematolojik ve romatolojik hastalığı bulunmayan 47 normal sağlıklı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Hemogram parametreleri ve trombofili paneli retrospektif olarak incelenmiştir. Kontrol grubunda obez olması, enfeksiyon hastalığı, FMF gibi enfamasyonu artıran hastalıkların olması dışlama kriteri olarak kullanılmıştır. Zamanında konulmuş bir tanı; yeterli tedavi, tekrar eden inmelerin ve daha ciddi sekellerin önlenmesi açısından gerekli olduğundan, inmenin risk faktörlerinin bilinmesine ve kolay çalışılabilen biyokimyasal markerlara ihtiyaç vardır. İnflamatuar süreçler, hem iskemik SVO'ın bir nedeni olarak, hem de beyin iskemisinin patofizyolojisinde önemli role sahiptir. Bizim çalışmamızda da genç SVO'lu hastaların ilk inme anındaki hemogram parametrelerinden inflamasyonu destekleyen anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Hemogram parametrelerinden; Hb, Htc, WBC, Neu/Lenfosit oranı, RDW ve PDW nin inme hastalarında infalamasyon göstergesi ve belki de risk tayini için kullanılabileceği çalışmamızda gösterilmiştir. Sitemik inflamasyonun ateroskleroz gelişiminde önemli bir rol oynadığı ve inme ile koroner kalp hastalığı riskini artırdığı bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stroke is a disease with increasing socioeconomic importance in populations. According to the WHO, stroke is worldwide the second leading cause of mortality but ranks third in the developing countries. Stroke can be seen also in young adults aged between 15 and 55 years and called as young CVA. Young CVA causes serious loss of labor and production. The present study evaluated hemogram parameters and thrombophilia panel. Presence of inflammation during stroke was investigated and hemogram parameters, which are the indicator of this, were evaluated. Thrombophilia panel (Factor V Leiden, Factor II, MTHFR C677T and MTHFR A1298C mutations), which is among genetic factors -one of the unchangeable risk factors for stroke, and hemogram parameters before and after stroke, were compared between normal healthy subjects and young CVA patients and the difference was investigated. It was aimed to determine whether there is a relation between the parameters of thrombophilia panel and the parameters of hemogram as well as whether hemogram parameters and thrombophilia parameters would contribute to early diagnosis before stroke and to the diagnosis during stroke. For this purpose, 47 patients that met the definition of young CVA and had had stroke due to non-cardiac reason and 47 normal healthy subjects, who had not have stroke, were not obese, and had no hematological or rheumatologic disease, were included in the study. Hemogram parameters and thrombophilia panel were retrospectively reviewed. Exclusion criteria for the control group were being obese or having infectious diseases as well as inflammatory diseases such as FMF. As timely diagnosis is necessary for adequate treatment and for the prevention of recurrent strokes and serious sequela, knowing the risk factors of stroke and easily analyzed biochemical markers are needed. Inflammatory processes have important role both as the causes of ischemic CVA and in the pathophysiology of cerebral ischemia. In the present study, significant results supporting inflammation were obtained among hemogram parameters of young CVA patients during the first stroke. The present study demonstrated that, among hemogram parameters Hb, Htc, WBC, Neu/Lymphocyte ratio, RDW and PDW can be used as inflammatory markers and maybe even for risk assessment in stroke patients. It was reported that systemic inflammation plays an important role in the development of atherosclerosis and enhances the risk for stroke and coronary heart disease.