Kas iskelet sistemi hastalıklarında fizik tedavi ve balneoterapinin erken dönem depresyon, anksiyete, yaşam kalitesi ve ağrı skorlarına etkinliğinin değerlendirilmesi
Early physical therapy and balneotherapy in diseases of the skeletal system nov depression, anxiety, quality of life and pain scores evaluation of the effectiveness of
- Tez No: 396392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Balneoterapi, fizik tedavi, yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete, Balneotherapy, physical therapy, quality of life, depression, anxiety
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çalışmamızda uzun yıllardır fizik tedavi yöntemleri arasında yer alan balneoterapinin diğer fizik tedavi ajanlarıyla kombine uygulandığında erken dönem depresyon, anksiyete, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi, emosyonel durumu, ağrı skorları ve uyku düzeni üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya miyofasial ağrı sendromu, fibromyalji, osteoporoz, dorsalji, servikal ve lomber spondiloz, servikal ve lomber disk hernisi, mekanik boyun ve bel ağrısı, gonartroz, koksartroz, meniskopati, omuz impingment sendromu, rotator cuff sendromu, karpal tünel sendromu gibi fizik tedavi kliniklerinde sık rastlanan kas iskelet sistemi hastalıkları olan hastalar dahil edildi. Çalışmaya ortalama yaşları 58,94 olan, 69 Kadın, 36 Erkek toplam 105 hasta dahil edildi. Hastalar ilgili tanılarına yönelik toplam 10 seans yatarak fizik tedavi ve egzersiz programına alındı. Hastaların tamamına 2 hafta boyunca her seans 20 dakika olacak şekilde toplam 10 seans hastanemiz havuzlarında termal su banyosu uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirmeye alındı. Hastaların onamları alınıp demografik verileri kaydedildi. Ağrı şiddeti ve memnuniyet derecesini belirlemek için 5'li Likert ölçeği uygulandı. Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi için Nottingham Sağlık Profili ve emosyonel durumlarındaki değişimi değerlendirmek için Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği kullanıldı. Tedavi sonrasında alt parametrelerdeki değişiklikler incelendi. Çalışmaya katılan hastaların 69'u kadın, 36'sı erkekti. Hastaların değerlendirilen ölçeklerdeki tüm parametreleri tedavi sonunda istatistiksel olarak anlamlı seviyede düzelmişti. %46.7 hasta tedaviden çok memnunken, %3,8 hasta tedaviden hiç memnun olmadığını ifade etmişti. Çalışmamızın sonuçlarına göre, yaygın görülen kas iskelet sistemi hastalıklarında balneoterapi ve fizik tedavi uygulamalarının erken dönemde hastaların ağrı düzeyi ile anksiyete ve depresyon riskini azalttığı, yaşam kalitesini arttırdığı söylenebilir. Fakat bu etkinin ne kadar süreyle devam ettiğinin ve tanı gruplarına göre tedavi memnuniyetinin araştırıldığı daha geniş seriler ile yapılacak kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the effect of balneotherapy when combined with other physical therapy modalities on early depression, anxiety, health-related quality of life, emotional status, pain scores and sleep patterns. In the study, we included 105 patients who administered inpatient physical therapy program due to common musculoskeletal disorders in clinical physical therapy. Inpatient physical therapy and exercise program was applied totally 10 sessions for related diagnosis. All patients were treated at the thermal water unit of our department. Each session was 20 minutes for 2 weeks. Patients were evaluated before and after treatment. Informed consent of the patients were taken and demographic data were recorded. Patients were asked to respond to the severity of pain and degree of treatment satisfaction using a five-point Likert scale ranging from 1 to 5. Hospital Anxiety and Depression Scale was used to assess emotional status of patients. Health-related quality of life was evaluated by Nottingham Health Profile questionnaire. Changes in the sub-parameters were investigated after treatment. 69 of the patients participating in the study were female and 36 were male. At the end of the treatment, all parameters evaluated was improved statistically significant level. 46.7% patients stated that were very satisfied with the treatment and 3,8% of patients not at all satisfied with the treatment. According to the results of our study, applications of balneotherapy and physical therapy in patients with common musculoskeletal disorders, reduces quality of life and increases the risk of depression, anxiety and pain levels in the short term. There is need for more controlled studies to determine how long this effect continues and treatment satisfaction according to the diagnosis.