Olea europaea, nigella sativa ve rosemarinus officinalis bitkilerinden hazırlanan yağ kombinasyonunun antiviral ve yara iyileşmesine etkilerinin in vitro araştırılması
Investigation of antiviral and wound healing effects of an oil combination prapared from olea europaea, nigella sativa and rosemarinus officinalis
- Tez No: 396476
- Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Olea europaea, Nigella sativa, Rosmarinus officinalis, antiviral, yara iyileşmesi, Olea europaea, Nigella sativa, Rosmarinus officinalis, antiviral, wound healing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Modern tıp yöntemlerine ek olarak kullanılan tedavi yöntemlerini tanımlayan Geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp (GTAT) kullanımında son yıllarda tüm dünya genelinde bir artış meydana gelmiştir. En sık kullanılan GTAT yöntemlerinden biri olan bitkisel tıp dünya nüfusunun yaklaşık %80'i tarafından çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada geleneksel tıpta çok yönlü etkileriyle bilinen Olea europaea, Nigella sativa ve Rosmarinus officinalis bitkilerinden özel olarak hazırlanan, Orta ve Doğu Anadolu'da yüzyıllardır kullanılan bir karışımın antiviral etkinliğini belirlenmesi ve yara iyileşme sürecine katkısını irdelemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Öncelikle yağ karışımının sitotoksik olmayan konsantrasyonu MTS testi ile belirlendi. Toksik olmayan konsantrasyonun in vitro scratch assay testi kullanılarak yara iyileşmesine etkisini incelendi. Bunun için kültüre edilmiş keratinosit hücre tabakasında çizik oluşturulduktan sonra yağ kombinasyonu uygulandı. Mikroplakalar invert mikroskopta incelenerek farklı zaman aralıklarında resimleri çekildi. Yağ kombinasyonunun antiviral etkinliği TS EN 14476 Standardına göre araştırıldı.. BULGULAR: toksik etkisi olmadığı MTS testi ile belirlenen %0,005'lik yağ kombinasyonu uygulanan grupta yara kapanma hızının kontrol grubu ile karşılaştırıldığında 12., 24. ve 36. saat sonunda istatiksel olarak önemli derecede fazla olduğu tespit edildi. Antiviral etkinlik analizi sonucunda yağ kombinasyonunun 1/1'lik virüs titresinde en az 4 log azalmaya neden olarak Human adenovirüs tip 5 ve Poliovirüs Tip 1 virüslerine karşı % 99,99 etkili olduğu ortaya kondu. SONUÇ: Çalışma sonuçları yağ kombinasyonunun yara iyileşmesini hızlandırıcı etkisi olduğunu ayrıca antiviral etkinliğe de sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Complementary and alternative medicine (CAM), defined as treatment methods that are used in addition to modern medicine methods, has an increasing usage in the last decades throughout the world. Herbal medicine, the most commonly preferred CAM, is used in the treatment of various disorders by approximately 80% of the world's population. In this study, we aimed to determine the antiviral activity and wound healing potential of a special herbal mixture prepared from Olea europaea, Nigella sativa and Rosmarinus officinalis that has been used for centuries in Middle and East Anatolia. MATERIALS AND METHODS: Firstly, the nontoxic concentration of the herbal mixture is determined by MTS assay. This concentration is investigated for its wound healing potential by using in vitro scratch assay. To execute the scratch assay, a scratch is made on a cultured keratinocyte cell layer and the herbal mixture is added to the culture medium. Microplates are observed under inverted microscope and pictures are taken at different time intervals. The antiviral activity of the mixture is determined according to TS EN 14476 Standards. RESULTS: The nontoxic concentration, % 0,005 of herbal mixture as determined by the MTS assay, was found to show statistically higher wound healing rate in compare to control group at the end of 12, 24 and 36 hours. Antiviral activity test showed thatAccording to antiviral efficacy test, 4 log of reduction in virüs titer was seen in 1/1 herbal mixture. This reduction meant that the mixture was % 99,99 effective against Human adenovirüs type 5 and Poliovirüs type 1. DISCUSSION: The study shows that the special herbal mixture speed up wound healing and it also has antiviral activity.