65 yaş üstü toplumda görme azlığı yapan retina hastalıklarının yerinde ve erken saptanması
  1. Tez No: 396502
  2. Yazar: EMRE TAMBOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ HİKMET BAŞMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: YaĢa Bağlı Makula Dejenerasyonu, Diyabetik Retinopati, Optos, Otorefraktometre, Görme Kaybı, Age-Related Macular Degeneration, Diabetic Retinopathy, Optos, Autorefractometer, Vision Loss
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Retina hastalıkları, 65 yaş üstü toplumda en önemli geri dönüşümsüz görme kaybı nedenlerindendir. Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (YBMD), Diyabetik Retinopati (DR) ve Retinal Vasküler Hastalıklar bu grup hastalıkların en sık görülen çeşitleridir. Çalışmamızda hastaların oturdukları çevrelere gidilerek, çok sık görülen bu hastalıkların erken ve yerinde saptanmasını amaçladık. Eskişehir Tepebaşı Belediye'si ve Eskişehir Odunpazarı Belediye'since tahsis edilen belde evlerinde nonmidriyatik fundus kamera (Optos Tx-200), otorefraktometre cihazları eşliğinde 3965 olgunun değerlendirmesi yapıldı. Elde edilen veriler kurumlar arası uzaktan bağlantı sistemi adı verilen teletıp yöntemi ile değerlendirildi. 1502 gözde patolojik durum saptandı ve 217 olgu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'na cağırılarak ileri tetkik ve tedavileri yapıldı. Patoloji saptanan 1502 gözün 354' ünde YBMD, 143'ünde DR, 374'ünde Hipertansif Retinopati (HTRP), 29'unda RVT, 59'unda Arka Vitreus Dekolmanı (AVD), 31'inde Astreoid Hiyalozis, 57'sinde Glokomatöz Optik Disk (OD) değişikliği ve 443'ünde diğer retinal patolojiler saptandı. Olguların ortalama görme seviyelerinde %60 oranında görme kaybı mevcuttu. Patoloji saptanan olgular ESOGÜ Göz hastalıkları polikliniğinde değerlendirildi ve tedavileri düzenlendi. Sonuç olarak; Eskişehir il ve ilçelerinde ikamet etmekte olan 65 yaş ve üzeri toplumda görme azlığına yol açan retina hastalıkları ciddi bir toplumsal sorun yaratmaktadır. Teletıp tekniği ile orta ve ileri yaştaki hastalar hastanelere kadar gelmeden oturdukları çevrede muayene olabilmekte, böylece hem erken teşhis ve tedavi olanağı hem de ekonomik olarak ciddi maliyet kazanımları elde edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Retinal diseases are one of the main reasons of irreversible visual loss in the elder population who are 65 and above. The most common diseases of this sort are; senile macular degeneration, diabetic retinopathy and retinal vascular diseases. 3965 patients were evaluated in Eskişehir Tepebaşı municipality and Eskişehir Odunpazarı municipality facilities with autorefractometer ,fundus camera (optos Tx-200). The collected data was processed via telemedicine which is a data transferring systems between institutions. Various pathologies were detected in 1502 eyes and 217 patient were called back to Eskişehir Osmangazi University Eye Department for further examination and treatment. 354 AMD, 143 DR, 374 HTRP, 29 RVO, 59 AVD, 31 asteroid Hyalozis, 57 glaucomatous OD changes and 443 other retinal pathologies were found in 1502 eyes. Most of the participants had severe visual loss up to %60. Participants who had pathological findings were evaluated at ESOGÜ Eye Department and were treated accordingly. As conclusion, vision descending retinal diseases are an important social problem in the elder population 65 and above accomodating in Eskişehir and close districts. Through telemedicine technology, elder population is able to be receive medical care without having to go to hospitals and as a result; not only are they able to receive early detections and treatment but also save up economically.