Baş boyun malign tümörlerinde skuamöz hücreli karsinom tanısı alan hastalarda lenf nodu metastazlarının değerlendirilmesinde ultrason elastrografinin tanısal değeri
Diagnostic value of ultrasound elastography in lymph node metastase of squamous cell carcinoma in patients with head-neck malignant tumors
- Tez No: 396501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK KEZBAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Baş boyun malign tümörleri, Lenf nodu, Elastografi, head-neck malignant tumors, lymph node, elastography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Biz bu çalışmada, ultrason elastografi'nin baş ve boyun malign tümörlerinde skuamöz hücreli karsinom tanısı alan hastalarda lenf nodu metastazının değerlendirilmesinde, potansiyel rolünü ortaya koymaya çalıştık. Çalışmaya 18 yaş üstü, baş boyun malign tümörü olan, pimer tümöre yönelik cerrahi ve boyun disseksiyonu planlanan 23 hasta, 30 boyun dahil edildi. Tüm hastalara cerrahi öncesi lenf düğümlerinin değerlendirilmesi için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve elastografi yapıldı. Daha önce boyun bölgesinde herhangi bir nedenle operasyon öyküsü olan, bilgisayarlı tomografi görüntüleme tekniğinin kalitesini etkileyebilecek özelliklere sahip (metal diş protezi gibi) hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Boyun diseksiyonu sırasında lenf düğümleri bölgesel olarak işaretlendi ve histopatolojik olarak metastatik lenf nodları belirlendi. Radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen reaktif veya metastatik lenf nodları histopatolojik değerlendirme sonuçları ile karşılaştırıldı ve elastografi sonuçları ile diğer radyolojik görüntüleme yöntemlerine ait sonuçlar karşılaştırıldı. Elastogram ve SR değerlerine göre, elastografinin bening ve malign ayrımında duyarlılık, özgüllük ve doğruluk değerleri sırası ile %88.9, %69.2, %80.6 ve %100, %84.6, %93.3 idi. Palpasyon ve bilgisayarlı tomografi için ise bening ve malign ayrımında duyarlılık, özgüllük ve doğruluk değerleri sırası ile %47, %92, %66.7 ve %70.6, %92.3, %80 idi. Çalışmamıza ait tüm sonuçlarımız doğrultusunda, elastografinin BBMT'lü hastalarda lenf nodları değerlendirilirken hastanın primer tümörünün değerlendirilmesi için kullanılan radyolojik görüntülemeye ek olarak yapıldığı takdirde lenf nodu evrelemesinin daha doğru bir şekilde yapılacağını düşünüyoruz. Bu katkının özellikle N0 olarak evrelendirilen BBMT'de daha değerli olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate potential role of ultrasound elastography in lymph node metastase of squamous cell carcinoma. Our inclusion criteria are as follows; patients over 18 years of age with head-neck tumors who are scheduled for elective operation. 23 patients and 30 necks are included; surgery and neck dissection is planned for excision of primary tumor. Ultrasonography, computerized tomography, elastography are performed in order to evaluate lymph nodes before surgery. Exclusion criteria are as follows: History of prior surgery in the neck region, presence of metal prosthesis (for example dental prosthesis) which may interfere with the image quality of computerized tomography. Regional lymph nodes are marked with pen during the neck dissection surgery. Metastatic lymph nodes are detected histopathologically. Reactive or metastatic lymph nodes which are detected by radiological images versus histopathological diagnoses are compared with each other. According to elastogram and SR values, sensitivity, specificity and confidence values of benign and malignant tumors are respectively %88.9, %69.2, %80.6 and %100, %84.6, %93.3. According to Palpation and computerized tomography values, sensitivity, specificity and confidence values of benign and malignant tumors are respectively %47, %92, %66.7 and %70.6, %92.3, %80. In conclusion, elastography may be preferred as adjunct diagnostic tool in addition to other radiological methods for the diagnosis of primary tumor of head-neck malignant tumors and we believe that lymph node staging would be performed more correctly with the use of elastography. Especially, elastogram may be more valuable in diagnosis of N0 staged head-neck tumors.