Sağlık meslek lisesi ve lisans eğitimi alan hemşirelik öğrencilerinin profesyonel değerlere ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of views of health vocational high school and bachelors degree nursing student's professional values
- Tez No: 396518
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Nursing, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, Sağlık Meslek Lisesi, Lisans, Profesyonel Değer Algısı, Nursing students, Nursing High School, Nursing Bachelor Degree, Professional Value Perception
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma Sağlık Meslek Lisesi ve Lisans eğitimi alan hemşirelik son sınıf öğrencilerin profesyonel değer algılarını ve aralarındaki farkı belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul İli Avrupa bölgesinde üç Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve bir Vakıf Üniversitesi ve bir Devlet Üniversitesinin hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilerinden oluşturulmuştur (N=435) Örneklem seçimine gidilmemiş ve veriler araştırmaya gönüllü olarak katılan 272 kişiden elde edilmiştir. Araştırmanın verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen katılımcıların sosyo demografik özelliklerini içeren 18 soruluk bilgi formu ile beş alt boyutlu 31 sorudan oluşan 'Hemşirelerin Profesyonel Değerleri Ölçeği'' kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for social Sciences) 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler analizlerden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcılarının çoğunun sağlık meslek lisesi öğrencisi, kadın, anne baba eğitiminin ilkokul düzeyinde olduğu saptanmıştır. Ölçekten elde edilen en yüksek puanın ''İnsan Onuru'' alt boyutunda 47.28±6.553, en düşük puanın ''Güvenlik'' alt boyunda 16.86±2.523 olarak bulunmuştur. Ölçekten elde edilen puanların eğitim düzeylerine göre karşılaştırılmasında anlamlı farklılık bulunmazken, yaş, cinsiyet,mesleği seçme nedenleri,okuldan ve meslekten beklentileri, bölüm değiştirme isteği gibi bağımsız değişkenlerle karşılaştırılmasında aralarından istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkların olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study executed to aim descritive purpose to define professional values of senior students of nursing at bachelor degree and medical vocatinal school and find differences between students. The universe of study is consist of three nursing High School, one state university and one Foundation University (N=435). Datas colleted from 272 person who volunteered for research and persons choosen without sampling method. Questionere used that consist of 18 information form of socio-demografic properties and 31 question with 5 subscale“Professional Values Scale of the nurse ”developed by researcher while collecting datas . Collected datas for study analyzed with SPSS (Statistical Package for social Sciences) . Descriptive statistics were utilized to analyze the data analysis . Summary of research shows that most of participant was student on nursing high school, woman and most participants parent's education level was elementary school degree. Human Honour subscales has top most points 47.28±6.553, lowest is security subscale 16.86±2.523 according to scale. There is nodifference according to comaparing education levels but for independent variables like age, sex, reasons to chose nursing, expectations from education, expectations from profession and willing to change divison causing statically meaningful differences.