Türk Ceza Hukukunda taksirin esasları
Principles of negligence in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 396600
  2. Yazar: HASAN TAHSİN KEÇELİGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Basit Taksir, Bilinçli Taksir, Doğrudan Kast, Olası Kast, Türk Ceza Hukuku, Simple Negligence, Deliberate Negligence, Direct Intention, Prospective Intention
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, taksirin esaslarını, dünyada ve ülkemizde tarihsel süreç içindeki gelişimi, unsurları, çeşitleri, ona benzeyen diğer kavramlar ile birlikte geniş bir çerçeve içinde incelemiştir. Tez, taksir kavramını, önceki ve ağırlıklı olarak günümüzde yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu'nun tanımladığı biçimde ele almış ve taksir çeşitleri ile beraber kast ve olası kast kavramlarına da değinerek bütün bunların birbirleriyle ilinti ve ilişkileri üzerinde ayrıntılı olarak durmuştur. Ayrıca, yargı kararlarında taksirin nasıl değerlendirildiği hususu da incelenerek konuya bir bütünlük kazandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, negligence and it's principles are studied. This documentation explains the historical trains in the world and in our country about the negligent activities to commit the crime on a large scale. In this thesis,“culpable”activities in dealing with the Turkish Penal Code with diversity and offences traded with intent are documented. Also, types of prospective intention and direct intention and related concepts have been mentioned. All of these concepts dwelled in detail on how they relate to each other. Also, in this regard, judicial decisions are explored. The elements and definition issues of negligence are dealed with details. The types of negligence by means of including some cases relating to negligence are tried to be dealed in all its parts. Also describes the“negligent”activities to the offense in each of these cases.