Üniversite öğrencilerinin cinsellikle ilgili konularda ebeveyn ve akranla iletişimleri ile evlilik öncesi cinselliğe yönelik tutum ve davranışları arasındaki ilişki
The relationship between college students' sexual communication with their parents and peers and their attitudes and behaviours toward premarital sexuality
- Tez No: 396639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDA KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: aile ve arkadaş ile cinsel konularda iletişim, evlilik öncesi cinselliğe yönelik tutum ve davranışlar, namus, cinsiyet, sexual communication with parent and peer, attitude and behaviours toward premarital sexuality, honor, gender
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bireylerin yetiştiği aile ve içinde bulunduğu toplum ergenlerin cinsel tutum ve davranışlarının gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Aile ile cinsel konularda iletişim önemli olmasına rağmen pek çok ebeveyn bu konuda çocuklarıyla konuşma yapmaktan kaçınmaktadırlar. Geleneksel toplumlarda, cinsellik hala tabu olarak görülmekte ve evlilik öncesi cinselliğe yönelik namus algısı özellikle kadınlar için geçerliliğini korumaktadır. Ülkemizde aile ve toplumun bekaret beklentisinden dolayı kadınların evlilik öncesi cinselliği yaşamaları onaylanmamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; üniversite öğrencilerinin cinsellikle ilgili konularda ebeveyn ve akranla olan iletişimleri ile evlilik öncesi cinselliğe yönelik tutum ve davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu doğrultuda, cinselliğe yönelik tutumların cinsiyete ve üniversitenin başında veya sonunda olunmasına göre farklılık gösterip göstermediği de ele alınarak incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi Ankara'da okuyan 377 üniversite öğrencisinden (263 kadın ve 114 erkek) oluşup, katılımcıların yaş aralığı 18-27 arasında değişmektedir. Araştırmaya katılan öğrencilere kişisel bilgi formunun yanı sıra“Cinsel Tutum Ölçeği”,“Evlilik Öncesi Cinselliğe Bakış Ölçeği”,“Cinsel Konularda İletişim ve Cinsel Onay Ölçeği”,“Namusa İlişkin Tutumlar Ölçeği”ve“Aile İçerisinde Ağırlıklı Olarak Konuşulan Cinsel Konular Ölçeği”uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda cinselliğe yönelik tutumların ve aile ile cinsel konularda iletişimin cinsiyete göre farklılaştığı görülmektedir. Üniversitenin başında veya sonunda olmanın kadınlar için ilgili tüm değişkenler açısından farklılaştığı görülürken, erkeklerin üniversite başında veya sonunda olmaya göre ölçeklerden alınan puanlarda anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Ayrıca cinsel izin vericilik, namusa ilişkin tutum ve arkadaşın cinsel onayının evlilik öncesi cinselliğe yönelik tutumu anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Çalışma bulguları, ilgili literatür ile büyük ölçüde tutarlılık göstermekte olup, cinsiyet ve sosyo-kültürel yaklaşımlar açısından tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Parents and society play unique roles in the development of adolescents' sexual attitudes and behaviours. Despite the importance of communication between parents and adolescents about sexual issues, many parents avoid to talk about sexuality with their children. In traditional societes, sexuality is stil perceived as a taboo and traditional sexual values still prevail toward premarital sexuality, especially for women. In Turkey, premarital sex for women is not accepted as well. It is because of the virginity expectation of both society and parents. The main aim of the current study is to investigate the relationship between sexual communication with parent and peer and college students' attitudes toward premarital sexuality. Furthermore, it was investigated whether sexual attitudes differed according to participants' gender and their being freshman or senior. The participants of this study consisted of 377 (263 female and 114 male) college students who study in Ankara and aged between 18 and 27. In addition to socio-demographic form,“Sexual Attitude Scale”,“Attitude Toward Premarital Sexuality Scale”,“Sexual Communication and Approval Scale”,“Attitudes Toward Honor Scale”and“Weighted Topics Measure of Family Sexual Communication”were applied to the participants. The results of current study showed that there are gender differences about both attitudes towards sexuality and communication with parents about sexuality. Despite being senior or freshmen in the college had an impact on all the variables among female participants, it didn't have an significant impact on all variables among male participants. Furthermore, attitude toward premarital sexuality was significantly predicted by sexual permissiveness, attitude toward honor and friends' sexual approval. The findings of this study were consistent with the findings in literature and were discussed with regards to gender and socio-cultural approach.