Sudi'nin Hâfız-ı Şirazi Divanı Şerhi: (24a - 49b varakları arası transkripsiyonlu metin - inceleme)
Court comment of Hâfız Şirazi of Sudi: Between 25a and 49b leaves
  1. Tez No: 396695
  2. Yazar: SEMA LEVENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KARABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şerh, Sûdî-i Bosnevî, Hâfız-ı Şirâzî, Şerh-i Dîvân-ı Hâfız, Şerh, Sûdî-i Bosnevî, Hâfız-ı Şirâzi, Şerh-i Dîvân-ı Hâfız
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmamızda 16. yüzyıl şerh geleneğinin önemli isimlerinden biri olan Sûdî-i Bosnevî‟nin“Şerh-i Dîvân-ı Hâfız”adlı eserinin“25a-49b Varakları Arası”transkripsiyonlu metni verilmiş ve çeşitli yönlerden incelenmiştir. Giriş bölümünde şerh teriminin anlamı, Arap, Fars ve edebiyatımızda şerh geleneği, Sûdî-i Bosnevî‟nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, kısaca Hâfız-ı Şirâzî‟ye değinilmiştir. Genel bir değerlendirmenin sunulduğu birinci bölümün ardından, çalışmamızın asıl amacı olan (25a-49b varakları arası) metin transkripsiyonlu olarak yazılmıştır. Çalışma neticesinde ünlü Fars şâiri Hâfız‟ın şiirlerinin 16. yüzyılda Sûdî tarafından nasıl yorumlandığı, bu devirde yaşamış bir şârihin kelime ve kavramlara yaklaşma tarzı, bu devirde hüküm süren dil ve edebiyatımız gibi konular hakkında da bilgilere ulaşılmıştır. Fakat eserin tamamı çalışıldığı zaman bu konuların layıkıyla ortaya çıkacağı da unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, 16 th century‟s tradition of şerh‟s one of the most important names Sûdî-i Bosnevî‟s“Şerh-i Dîvân-ı Hâfız‟s leaves between 25a and 49b”has been given as transcribed text and studied indifferent ways. Introductory chapter deals with the definition of şerh, tradition of şerh in Arabic, Persian and our own literature, biography of Sûdî-i Bosnevî and his works and briefly mentions Hâfız-ı Şirâzi. After introductory chapter which presents general evaluation, our main aim of text‟s ( between 25a and 49b ) transcribed version has been written. In the consequence of study, information about how Sûdî interprets the poems of famous Persian poet Hâfız, approaching style to the words and concepts as a commendator who lived in that times and language and our literature which prevailed commonly at that times have been reached. But it is important that when whole work was studied, these information above would be understood properly.