Organizasyonlarda insan kaynakları yönetimi uygulamalarının tükenmişlik üzerine etkisi: Kontrol odağı aracılık rolü
The effect of human resource management practices on burnout and the role of locus of control on this effects in the organizations
  1. Tez No: 396712
  2. Yazar: OKTAY ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ASUMAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: HRM Practices, Burnout, Locus of Control
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma; organizasyonlarda uygulanan insan kaynakları yönetimi uygulamalarının, çalışanların tükenmişlik duygusu üzerine etkisini koyarak, bu etkide kontrol odağının aracılık rolünü tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu maksatla Kayseri ilinde bulunan, ağırlıkla yaşları 30'un altında olan genç çalışanların bulunduğu, imalat üzerine faaliyet gösteren 6 firmada toplam 112 anket uygulaması yapılmış ve elde edilen veriler analiz edilerek kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara bakıldığında, genç çalışanlarda, insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile tükenmişlik duygusu arasında anlamlı ilişkinin bulunduğu ve kontrol odağının da bu ilişkide aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: İKY Uygulamaları, Tükenmişlik, Kontrol Odağı
Özet (Çeviri)
In this study; main purpose is researching effect between human resource management practices and burnout syndrome and finding role of locus of control on this effects in the organizations. In compliance with this, 112 questionnaires were given to 6 manufacturing firms in Kayseri consisting of young staff whose ages are under 30. Afterwards, data were analyzed and it has been found that there is a meaningful relationship between human resource management practices and burnout syndrome and locus of control has a meaningful effect on this relationship.