Sermaye varlıklarının fiyatlandırılmasında davranışsal finans modeli ve Borsa İstanbul'da deneysel bir analiz
Behavioral finance model and experimental analysis of Istanbul Stock Exchange in the capital asset pricing
  1. Tez No: 396711
  2. Yazar: OKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin Piyasalar Hipotezi, KT Beklenti Teorisi, Kurumsal Yatırımcı Duyarlılık Modeli, Davranışsal Finans Yatırım Stratejileri ve Modelleri, Panel Veri Analizi, Efficient Market Hypothesis, KT Theory of Expectations, The Corporate Investor Sentiment, Behavioral Finance Investment Strategies and Models, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sermaye varlıklarının fiyatlandırılması, finansal piyasaların sahip olduğu risk ve belirsizlik ortamında davranışsal finans çalışmaları son yıllarda giderek önemini artırmaktadır. Bu bağlamda, davranışsal finans modern portföy teorilerinin alternatifi niteliğindedir. Rasyonel karar verme mekanizmalarına dayalı yatırım tercihlerinin piyasanın işleyişini açıklamadaki yetersizliği ve giderek zayıflayan gücü karşısında, sermaye varlıklarının fiyatlandırılmasını psikolojik faktörlerin paralelinde açıklayan davranışsal finans multidisipliner bir alan haline gelmiştir. Beklenen Fayda Teorisi'ne karşıt olarak Kahneman ve Tversky'e ait Beklenti Teorisi ile başlayan bu sürecin finans literatürüne etkisi hızla artmaktadır. Bu çalışmada, rasyonel beklenti dengesinden hareketle etkin piyasalar hipotezinin varsayımlarından türetilmiş davranışsal finansın kuramsal çerçevesi incelenmiştir. Daha sonra, finansal piyasalarda yer alan yatırımcıların karar verme sürecine etki eden faktörler; psikolojik, bilişsel ve duyuşsal faktörler altında açıklanmıştır. Davranışsal finansın, finansal piyasalarda uygulamaya dönüşmesini sağlayan teorilerin, yatırım stratejilerinin ve modellerin açıklanması yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde sermaye varlıklarının fiyatlandırılmasında yatırımcı duyarlılık modeli kullanılarak kurumsal yatırımcıların portföyleri analiz edilmiştir. Borsa İstanbul'da 2009-2013 yıllarını kapsayan ve BIST-100 endeksinde yer alan hisse senetlerine ilişkin veri setine panel veri analizi uygulanmıştır. Panel veri analiziyle elde edilen bulgular, davranışsal yatırım stratejileri bağlamında açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The capital asset pricing, behavioral finance studies of risks and uncertainties which have increased the importance of financial markets in recent years. In this context, as an alternative to behavioral finance is modern portfolio theory. Rational decision-making based on the inability of the functioning of the market of the investment preferences and gradually declined in the face of power, behavioral finance multidisciplinary line of psychological factors in explaining the pricing of capital assets has become a field. Expected Utility Theory as opposed to what Kahneman and Tversky in the process starting with the expectations theory of the financial impact on the literature is increasing rapidly. In this study, the theoretical framework of behavioral finance rational expectations derived from the assumptions of the efficient market hypothesis motion stability was examined. Then, the factors affecting the decision making process of investors in financial markets located psychological, cognitive and affective factors are described below. Allowing the conversion of theory into practice in behavioral finance, financial markets, has made a description of the investment strategy and model. Portfolios of institutional investors using the capital asset pricing model in investor sentiment in the last part of the study were analyzed. Exchange in Istanbul covering 2009-2013 and BIST-100 panel data set in relation with the stock index data analysis was performed. Panel findings obtained by the data analysis are described in the context of behavioral investment strategies.