Türkiye siyasi tarihinde İdris Küçükömer'in sağ - sol düşüncesine eleştirel bir bakış
A critical overview to the right - left thought of İdris Küçükömer at the political history of Turkey
  1. Tez No: 396723
  2. Yazar: MURAT TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Sağ-Sol, İdris Küçükömer, Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Left-right in Turkey, İdris Küçükömer, Democratic Side(DP), The Republican Society's side(CHP)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türkiye siyasi tarihinde sağ-sol ayrımında üretilen kuramlar, sağ ve solun toplumsal pratikte teorik arka planlarını yansıtmamaktadır. Bundan dolayı Türkiye'de sağ ve solun neredeyse aynı düzlemde işlevselliklerinin olduğu bilinmektedir. Yani, birbirine göre konumlanmaları hatta çoğu zaman birbirlerinin yerine geçmeleri gibi nedenlerden dolayı, bu doğrultuda yapılacak ayrımlardan doğacak sonuç iki kavram açısından pek farklı olmayacaktır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı kısaca, İdris Küçükömer'in DP ve CHP arasında yapmaya çalıştığı sağ-sol ayrımında, Türkiye'deki süreçlerine baktığımızda eksikliklerin olduğunu ortaya çıkarmak ve bu eksiklere eleştiri getirmek şeklinde ifade edilebilir. Bunu yaparken öncelikli olarak bu kavramların etimolojisini, ideolojik ayrımını ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi vurgulanmıştır. Özellikle de sağ ve solun dönemsel olarak nasıl bir dönüşüme uğradığı ve toplum tarafından ne derece benimsendiği açıklanmaya çalışılmıştır. Küçükömer'in düşüncelerini bir bütün şeklinde ele aldıktan sonra Türkiye'de sağ-sol ayrımının nasıl olması gerektiği, sonuç bölümündeki tabloda gösterilmiştir. Son olarak Küçükömer'in düşüncelerini DP'nin devamı olarak kabul edilen AKP açısından değerlendirilmiş ve bu partilerin CHP düşüncesine benzer şekilde sağ düşünceye paralel hareket ettikleri tespit edilmiştir. Solun Türkiye'deki yansımasının da tam anlamıyla var olmadığı, 1960'larda TİP'in günümüzde de HDP'nin kısmen sola kaydırılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey political history of the left-right distinction of left and right, of theories produced in social practice does not reflect the theoretical background. Therefore, the right and left in Turkey nearly in the same plane is known to be had functionality. I mean, most of the time, positioning relative to each other and even interchangeably a number of reasons, such as trespassing, in this respect the distinction to be made in terms of the consequences of the two concepts will not be much different. In this context, the purpose of this study, in brief, İdris Küçükömer's -try to make the left-right distinction- between the CHP and DP in Turkey, when we look at the shortcomings of the process, this can be expressed in the form of criticism to the missing. When you do this, primarily the ideological separation and the etymology of these concepts in the historical development of Turkey have been emphasized. How do the right and the left in particular suffered a transformation to periodically and to what extent by society accepts an attempt was tried to revealed here. After addressed in the form of a Küçükömer's thoughts as a whole,how supposed to be differentiation between right-left in turkey was shown in the table in the section how to result. Finally,it was detected that Küçükömer's thoughts as a continuation of the DP in terms of evaluating the accepted AKP of such parties in a manner similar to the idea of the CHP.It was of opinion thatLeft's Turkey is not literally in the image and in the 1960's was TİP and today is HDP can partly slide into left.