Mersin - Erdemli yöresi düz dokuma yaygıları
Flat woven rugs of the Mersi̇n - Erdemli̇ region
  1. Tez No: 396726
  2. Yazar: ARİFE ULAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma, Erdemli, Motif, Yaygı, Renk, Woven, Erdemli, Pattern, Rug, Color
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1106
Özet
“Mersin-Erdemli Yöresi Düz Dokuma Yaygıları”adlı bu çalışmada Erdemli merkezi, Erdemliye bağlı 47 köy ve 9 belde gezilerek buralardan toplam 193 dokuma örneği incelenmiştir. Çalışmada, Erdemli yöresinde bulunan, kataloga dahil edilen dokumaların fotoğrafları çekilip, genel ölçüleri alınıp, bezemelerin çizimleri yapılmıştır. İlk etapta konunun amacı, önemi, sınırları, araştırma yöntemi, dokumacılığın tarihçesi, Anadolu –Türk düz dokuma yaygıları ve teknik özellikleri, Erdemli yöresi düz dokuma yaygıları (malzemenin elde edilmesinde kullanılan aletler, tezgah özellikleri) ve Erdemli ilçesinde incelenen ürün çeşitlerinden bahsedilmiştir. Katalog bölümü oluşturularak dokumaların, türü, yöresel adı, tekniği, kime ait olduğu, bulunduğu yer, dönemi, boyutları, malzemesi, renkleri ve desen özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Katalogdan sonra çalışmanın değerlendirme bölümü yer almaktadır. Bu bölümde incelenen örnekler boyut, malzeme, renk, bezeme ve kompozisyon özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise, çalışmada elde edilen bulgulara kısaca değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study entitled“Flat Woven Rugs of the Mersin-Erdemli Region”, Erdemli and 47 villages and 9 small settlements affiliated to it were visited and in total 193 weaving samples from them were examined. Photographs were taken of the weaving samples belonging to the region of Erdemli and included in the catalogue in the study, their overall measurements were taken and drawings of the ornaments were made. In the first stage, mention was made of the purpose, importance, limitations, and research method of the subject as well as history of weaving, Anatolian-Turkish flat woven rugs and their technical properties, flat woven rugs from the Erdemli region (tools used to obtain the materials, characteristics of the weaving loom) and varieties of products found in Erdemli. A catalogue section was formed and information was provided about the types, local names, techniques, owners, locations, periods, dimensions, colors and patterns of the weaving. The catalogue section is followed by the evaluation section where an assessment of the study was made. In this section, the samples under investigation were evaluated in terms of their dimensions, materials, colors, decorations and compositions. In the conclusion section, a brief mention was made of the findings obtained from the study.