Milletlerarası Özel Hukukta Barter Sözleşmeleri
Barter Contracts in Private International Law
- Tez No: 396725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN ÜNAL, PROF. DR. BAHATTİN BAHADIR ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Barter, Uygulanacak Hukuk, Uluslararası Ticaret, Barter, Applicable Law, International Trade
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda uluslararası ticarette kullanılan bir sözleşme tipi olan barter sözleşmesi ve bu sözleşmeden doğan uyuşmazlıklara uygulanacak hukuk konusu incelenmektedir. İlk bölümünde Türk Hukukundabarter sözleşmeleri ve uluslararası ticarette barter sözleşmesi incelenmiştir. Daha sonra genel anlamda Türk Hukukunda barter sözleşmesinin nasıl düzenlendiği, tarafların hak ve borçları, sözleşmenin çeşitleri ve şekli gibi konularda bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde barter sözleşmelerinde, taraflar arasındaki her bir ilişki bakımından uygulanacak hukukun belirlenmesi hususu incelenmektedir. Ayrıca, sözleşmelere uygulanacak hukukun kapsamı dışında kalan şekil ve ehliyet konuları ile kamu düzeni ve doğrudan uygulanan kuralların etkisi, çalışmada değinilen diğer konuları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, barter contact, used type of contract in international trade, and law applicable to disputes arising from this contract type is studied. The first chapter has been reserved to examine barter contract in Turkish law and in international trade. In this thesis, formaytiona of barter contracts, rights and obligations of parties according to the Turkish Law and types of contracts are described. In the second section, the determination of applicable law for each relation between parties in case of disputes arising from barter contracts is studied. Further more, licence and form subjects that are excluded from the applicable law as well as public order and mandatory rules effects are some of the other subjects that are being mentioned in the study.