Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasında devletlerin takdir marjı
The margin of appreciation of the state of the limitation of fundamental rights and freedoms
  1. Tez No: 396727
  2. Yazar: ÖZLEM ERKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Takdir marjı doktrini, Demokratik toplum gerekleri, Ölçülülük ilkesi, Human rights, The European Court of Human Rights, The margin of appreciation doctrine, Democratic society requirements, The principle of proportionality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Takdir marjı doktrini, İnsan haklarının ulusüstü düzeyde korunması amacıyla hazırlanmış belge olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin denetim organı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarıyla oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Sözleşme sistemine dahil devletler için ulusal menfaatlerle birey menfaatlerinin çatıştığı noktada mahkeme tarafından belli koşullarda kendilerine verilmiş bir hareket sahasını ifade etmektedir. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 'nin, sözleşmede düzenlenen belli haklar açısından devletlere tanıdığı bu serbesti, zaman zaman aynı konu ile ilgili başvurularda farklı değerlendirmelere de sebebiyet vermektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi' nin kendi içtihatlarıyla çelişen kararlar verdiği görülmekte ve bu durum da sözleşmenin ortak bir Avrupa insan hakları anlayış standardı oluşturma amacına ters düşmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Convention on Human Rights (ECHR) was prepared in order to protect human rights at the supranational level. The European Court of Human Rights (ECtHR), which is the monitoring body of the Convention, created and developed the concept of the margin of appreciation doctrine. In the scope of the Convention and according to the Court, this concept represents a level playing field under certain conditions where national interests are in conflict with individual interests. However, the Court had different assessments in terms of application of certain rights regarding the recognized freedom of states. The Court's decisions contradict its own case law from time to time which is contrary to the Convention's aim of creating a common European understanding of human rights standards.