Ebeveynleri dini hizmetler alanında görevli olan ergenlerin dini tutum ve davranış özellikleri: Kayseri örneği
The religious attitude and behaviour of adolescents whose parents are working in religious services: A case study in Kayseri
  1. Tez No: 396728
  2. Yazar: ZELİHA BOZTOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Ebeveyn tutumları, Ebeveyn mesleği, Ergen-ebeveyn İlişkisi, Adolescence, Parental Attitudes, Parental Job, Adolescent-Parent Relationship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Aile, ergenlerin sosyo-kültürel kişiliğini etkileyen birincil sosyal çevredir. Ergenlerin karakteri, yaşantısı, dindarlığı aile içinde şekillenmektedir. Kuşaklar arası aktarım, inançların şekillenmesinde temel faktördür. Bu nedenle ebeveyni dini hizmetler alanında görevli olan ergenlerin daha dindar olmaları beklenir. Bu araştırmanın konusu ebeveynleri dini hizmetler alanında görevli olan ergenlerin dini tutum ve davranış özelliklerini tespit etmektir. Bu doğrultuda ebeveynleri dini hizmetler alanında görevli (1. Grup) ergenler ile ebeveynleri dini hizmetler alanında görevli olmayan (2. Grup) ergenlerden 210 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Kayseri ilinin 9 farklı okulunda ve İlahiyat Fakültesinden seçilen örneklem grubunun 124'ü 1. grubu, 86'sı 2. grubu temsil etmektedir. Çalışma kapsamında hazırlanan anket, her iki gruba da uygulanmıştır. Elde veriler SPSS analiz programı ile karşılaştırılmıştır. Ebeveyni dini hizmetler alanında çalışan ergenlerin diğerlerinden farkı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma neticesinde, ebeveynleri dini hizmetler alanında görevli olan ergenlerin kendilerini daha dindar hissettikleri, dini bilgilerinin daha fazla olduğu ve dini yaşantılarına daha fazla önem verdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca sosyal çevrelerinin dindar insanlardan oluştuğu, ebeveynlerinin mesleklerinden dolayı üzerlerinde dini ve ahlaki değerler noktasında toplumsal bir beklentinin olduğu ve bu beklentinin onları olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Family is the primary social environment of adolescent that effects their social-culturel personality. Their characters, life and religiousness are shaped within the family. The intergeneration transference is primary factor in shaping the belief. So that, it is supposed that the adolescents who bringin up in families who are responsible for religious duties are expected to be more religious. The content of this reasearch is to determine the religious attitude and behaviour of adolescents whose parents are working in religious services. For this purpose, 210 students were used from several high schools. They were divided into two groups. 124 of their parents are working in religious services and second groups' parents who are 86 students are not. The second group are uesed as control group. The same questionnaire is applied to these two groups. After the resarch, the data is evaluated with SPSS Analyze Programme. By doing so, it is tried to compare between the two group of adolescents. At the end of the resarch, it is stated that adolescents whose parents work in religious institution feel more religious, have more religious knowledge and give more importance to their religious life. Also, it has been seen that the first group of adolescents became under the expectation the social environment because of their parents' jop and this expectation has affected them positively.