İmam Gazali ve Soren Kierkegaard'ın iman anlayışlarının karşılaştırılması
Faith according to Gazali and Soren Kierkegaard
- Tez No: 396735
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: iman, akıl, bilgi, argüman, faith, apprehension, knowledge, argument
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İslam düşüncesinin önemli yapıtaşlarından olan İmam Gazali, tüm konuları ele alış tarzında olduğu gibi, iman konusunu da çok çeşitli boyutlarıyla açıklamış; imanın tanım ve tarifinden, iman salt boyun eğme ve kabullenme midir ve akıl melekesini imanın fiilinde kullanabilir miyiz? vb. sorulara izahat getirmiştir. Varoluşçuluğun önde gelen temsilcilerinden Soren Kierkegaard ise, iman konusuna insan varoluşu açısından bakarak, imanın paradoksallığına vurgu yapmıştır. Biz konuya özellikle felsefî ve teolojik boyutlu yaklaşmaya çalıştık ki bu yönüyle çalışmamızın kelâmî araştırmalardan ayrıldığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Imam Gazali who is one of the most significant building stones of the İslamic thought, had explained the subject of faith in terms of different dimensions as he discussed all the other subjects; he explicated 'faith'; from its definition and description to whether it is absolute submission and approval or do we use our mental faculties in questioning of the faith, etc. On the subject of faith, Soren Kierkegaard who is one of the premier agents of existantialism , especially underscored the paradoxality of faith via looking out of the existantial perspective of human. However, we tried to approach the subject from the philosophical and theological dimensions which will make our study different from Islamic thelogical works.