Marka Hukukunda gerçek hak sahipliği
The actuel right ownership in Trademark Law
- Tez No: 396767
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA EDA GİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Marka hakkı, marka hakkının kazanılması, gerçek hak sahipliği, tescilsiz markalar, The right of mark, protection of marks, actual ownership, unregistered marks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Türk hukukunda markaların korunması konusunda özel düzenleme olan 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin öngördüğü üzere, marka koruması tescil yoluyla elde edilmektedir. Buna karşın bazı markalar, bir takım şartları haiz olmaları durumunda, tescil ettirilmeksizin, gerek Kanun Hükmünde Kararname 'nin ilgili hükümleri gerekse genel hükümler kapsamında korunmaktadır. Bu bağlamda, tanınmış markalar ile gerçek hak sahipliği ilkesi tescil sisteminin istisnalarını teşkil etmektedir. Çalışmamızın konusunu oluşturan gerçek hak sahipliği ilkesi, Türk marka hukukunda kabul gören ve özellikle Yargıtay uygulamalarında yer bulan bir ilke olup, tescilsiz markaların korunması noktasında önem arz etmektedir. Tescil işlemi, hak sahipliğini ortaya koyan bir idari işlemdir. Diğer yandan, gerçek hak sahibi olduğunu iddia eden kişi, tescili talep edilen markanın tescil aşamasına müdahale ederek tescile engel olma ve hatta markanın tescil edilmiş olması halinde dahi markayı hükümsüz kılma hakkına sahiptir. Gerçek hak sahibinin bu güçlü konumu, elbette ki bazı şartlar dahilinde oluşmakta ve her somut olaya göre irdelenmesi gereken özellikler arz etmektedir. Çalışmamızda, konunun bütünlüğü itibariyle öncelikle marka hakkı incelenecek, marka hukukunda hak sahipliğinin kazanılmasına ilişkin sistemler ve bu bağlamda Türk hukuk sistemi, tescilsiz markaların korunması kapsamında gerçek hak sahipliğinin oluşumu, niteliği, şartları ve nihayet gerçek hak sahibinin hakları ve yetkileri, yargı kararları ve doktrinel tartışmalar ışığında ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In Turkish law, the written decree about protection of brands/ marks with the number of 556 which is special regulation on the protection of marks suggets that protation of mark is got via registration. Despite some marks in case having a group of canditions, are protected without being registered in context both some rules on the written decree and general rules. İn this context, well knows and actual principle of ownership consistitute the expection of system registration. The actual principle of ownership consistituting the subject of our work is accepted in the law of Turkish mark and is a principle taking place especially in aplications of supreme court it has great importance on protection of marks. Process of registration is an administrative process exposing the ownerships. However, the person who claims that he is actual ownership has the right of preventing of registration by intervening the registration stage of mark demanded its registration and also has the right making mark invalid even in the situation which the mark has been registered. This strong position of actual ownership,of course, becomes under some conditions and has features whith sould be studied under every concrete events. In our working, the right of mark will be first studied from the point of view of integrity of the subject. Systems about getting ownership in mark law and in this context, Turkish law system formotion quality and conditions of actual ownership in the frame of protection of unregistered marks. And finally the rights and authorities of actual ownership will be considered in the light of desicions of judgement and discussion on doctrine.