İstanbul'un marka şehir olarak konumlandırılması: İGA örneği
As Istanbul's brand city positioning: İGA example
- Tez No: 692914
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, İGA, marka, markalama, şehir, İstanbul, İGA, brand, branding, city
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
İstanbul tarihi ve kültürel varlıklarla bezenmiş, gerek Türkiye için gerekse çevresindeki diğer ülkeler için çok önemli bir şehirdir. Coğrafi konumu sebebiyle birçok uygarlığın uğruna mücadeleler verdiği İstanbul, önemi çok eski devirlerden beri fark edilmiş olsa da marka şehir olarak anılan şehirlerden biri olarak hala görülmemektedir. Üç İmparatorluğa ev sahipliği yapmış olan şehrin, ekonomik ve kültürel bağlamda sahip olduklarıyla marka şehir olarak kabul edilmeyi ve anılmayı hak ettiği görüşü hakimdir. İstanbul'un marka şehir olabilmesi yolunda çok önemli bir girişimde bulunulmuş ve İGA projesi hayata geçirilmiştir. İGA'yı var eden şehir varlıklarının yine İGA sayesinde bilinir olması ve daha büyük kitlelerin kabulüne ulaşılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada markalama faaliyetleri kapsamında, internet medyasında İGA ve İstanbul'un sunumu incelenmiştir. İstanbul varlıkları ve kültürel motifleri İGA Havalimanı'nın vizyon ve misyonuyla birleştirildiğinde daha başarılı ve şehre hizmet eden çalışmalar ortaya konacağı öngörülmektedir. Başta 5 haber platformunun haberlerinin incelendiği çalışmada aynı zamanda eleştiriler ve yapılacak faaliyetlere dair öneriler de yer almaktadır. İstanbul'un marka şehir olarak konumlandırılması hususunda İGA çok önemli bir yere sahiptir. Yapılan konumlandırma çalışmalarından hem İstanbul'un hem de İGA'nın etkileneceği öngörülmektedir. Marka şehir olarak kabul edilen şehirlerin varlıkları incelendiğinde İstanbul'un marka şehirler arasına girmeyi hak ettiği zengin bir varlık yapısı olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Çalışma kapsamında İstanbul'un marka şehir statüsüne getirilmesine engel olan unsurun şehir konumlandırma stratejisi olduğu ortaya konmuştur. İGA ile birlikte yapılacak doğru markalama faaliyetlerinin İstanbul'un marka şehir olma yolunda etkili olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Istanbul is a very important city, adorned with historical and cultural assets, both for Turkey and for other countries. Istanbul, for which many civilizations struggled due to its geographical location, is still not seen as one of the cities known as a brand city, although its importance has been recognized since ancient times. This city, which has hosted three civilizations at first, has long deserved to be recognized and mentioned as a brand city with its economic and cultural assets. A very important attempt has been made to make İstanbul a brand city and the IGA Airport project has been implemented. It is aimed to make the city assets that created İGA known again thanks to İGA and to reach the acceptance of larger masses. The presentation of İGA and Istanbul in the internet media, which is one of the city branding activities carried out in this way, has been examined. It has been concluded that they have made and will contribute to each other greatly. It is seen that the condition to ensure this is to include more Istanbul and cultural motifs in IGA news presentations. It is predicted that if Istanbul assets and cultural motifs are combined with the vision and mission of IGA Airport, more successful works that serve the city will emerge. In this study, in which the news of 5 news platforms are examined, there are also criticisms and suggestions for activities to be done. İGA has a very important place in positioning Istanbul as a brand city. Both Istanbul and İGA are affected by the positioning studies. This situation should be taken into account. When the assets of the cities considered as brand cities are examined, it will be seen that the assets of Istanbul are richer. Within the scope of the study, it has been revealed that the factor that prevents Istanbul from being brought to the brand city status is the city positioning strategy. It is thought that this deficiency will be eliminated with the correct branding activities by İGA.