2000 sonrası Türk sinemasında şiddet
Violence in Turkish cinema after 2000
  1. Tez No: 396786
  2. Yazar: SEMRA KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BİRYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, sinema, sosyolojik eleştiri, kültür, Türk Sineması, Violence, cinema, sociological criticism, culture, Turkish cinema
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, 2000 sonrası Türk Sinemasında şiddetin varlığını anlamlandırmaktır. Sinema, hem bir iletişim aracı hem de önemli bir sanat alanıdır. Sanat toplumdan etkilenir ve toplumu etkilerken, kitle iletişim araçları da toplumdan etkilendiği gibi toplumu etkiler, ürettikleriyle topluma yön verir, algı oluşturur ve oluşan algıyı şekillendirir. Sinemanın bu ikili yapısı onu diğer alanlardan daha önemli bir yerde tutmayı gerektirir. Şiddet ise insanlık tarihiyle paralel ortaya çıkmış bir olgudur. İnsanın var olduğu yerde onunla birlikte anlamlandırılan şiddet, insanın kültürüyle doğrudan ilişkilidir. Kültürün bir sonucu olan şiddet toplumdan topluma farklı şekillerde kodlanmış ve farklı kavramlarla tanımlanmıştır. Bu nedenle şiddetin ölçütü ve yapısı da toplumdan topluma değişmektedir. Bu durumdan yola çıkılarak öncelikle ilk bölümde şiddet olgusu anlamlandırıldı, ardından ikinci bölümde şiddetin kültür ürünleri içerisinde yer alışıyla birlikte medyadaki yerine değinildi. Son olarak üçüncü bölümde tartışılan konuların 2000 sonrası Türk Sinemasındaki varlığı anlamlandırıldı. Sinema, toplumsal olaylardan ve olgulardan etkilenip, beslenirken aynı zamanda toplumu etkiler ve toplumun algılayışına yön verir. Buradan hareketle 2000 sonrası Türk Sinemasında şiddetin varlığını anlamlandırmanın toplumsal olgularla beraber anlamlı olacağı düşünüşünden hareketle sosyolojik eleştiri yöntemiyle filmler çözümlendi. Filmler üzerinde yaptığımız incelemeyle toplumsal olayların sinemaya yansımasında şiddetin de önemli bir yerde durduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to give a meaning to the presence of violence in Turkish cinema after 2000. Cinema is both a comminication tool and an important area of art. While art is influenced by society and society affects art, mass media is influenced by society and affects society, too. It directs society with its production, creates a perception and shapes it. This dual way of the cinema requires to keep it in a more important place than other areas. Violence is a fact that emerged in parallel with the human history. Violence is placed where the human being existence and it is directly related to a person's culture. Violence that is the result of the culture codified according to the societies and defined by diffirent concepts. For this reason, the measurment and structure of violence could be changeable due to societies. As we begin from this condition first of all we gave a meaning to the fact of violence, at the second part we mentioned the involation of the violence in the cultural artifacts after that we mentioned the violence in the Turkish cinema. As last, we have interpreted the presence of the topics we discussed in the third section, concerning the Turkish Cinema after the year 2000. Cinema which is influenced and nurtured by social events and facts, also affects the society and gives direction to society's perception. With this perspective, through sociological investigation methods, we resolved the presence of violence in Turkish Cinema after the year 2000 and we thought that it would be meaningful to interprete this issue in coordination with the social phenomena. As we have examined, we finally reached the conclusion that presenting violence in films is an important issue in reflection of social events.