Arthur Schnitzler'in öykülerinde yaşama arzusu ile ölüm çatışması
Conflict between life desire and death in Arthur Schnitzlers short stories
- Tez No: 396826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arthur Schnitzler, Viyana Modernizmi, Modernizm, Ölüm Korkusu, Varoluş Sorunu, Arthur Schnitzler, Vienna Modernism, Modernism, Fear of death, Exitence Problem
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
19. yüzyıl modern dönem yazarlarından Arthur Schnitzler, Alman Edebiyatı'nda önemli bir yere sahiptir. Modern dönem Viyana yüksek burjuva sınıfından seçtiği insan tipleriyle, modern insanın ölüm korkusunu işlemektedir. Bu bağlamda, yazarın Andreas Thameyers letzter Brief, Der Andere - Aus dem Tagebuch eines Hinterbliebenen , Der Sohn - Aus den Papieren eines Arztes , Der Mörder, Der Tod des Junggesellen ve Die Toten schweigen adlı öykülerinde, ölüm ile yüzleşen modern insanın varoluş sorununu işleyişi incelenmiştir. Yazarın, öykülerinde kullandığı motiflerin kendi sosyal çevresinden esinlendiği bilgisinden yola çıkılarak, ölüm motifinin öykülerindeki önemi ele alınmıştır. Bu bağlamda öncelikle modern dönem ve Viyana Modernizmi, 'Fin de siecle' kavramı çerçevesinde kültürel atmosfer açıklanmıştır. Ardından, Varoluşçu yaklaşım; S. Kierkegaard, F. Nietzsche ve J.P. Sartre görüşleri ele alınarak, modern dönem insanının 'sorumluluk' olgusuna yaklaşımı ortaya konmuştur. Felsefi arka planın ardından, Arthur Schnitzler'in kendi yaşamında ortaya koyduğu varoluş biçimi incelenmiştir. Ölüm olgusu da yine varoluşçu yaklaşım çerçevesinde“ölüm nedir?”,“ölüm düşüncesi”ve“ölüm korkusu”olarak bölümlendirilerek ele alınmıştır. Elde edilen bilgiler, yazarın seçilmiş olan öykülerinin analizinde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
19th-century modern era writer Arthur Schnitzler plays an important role in German literature. He wrote about modern mans fear of death by selecting high-bourgeois types of people from Vienna as protagonists of his short stories. In this context, his short stories“Andreas Thameyers letzter Brief, Der Andere - Aus dem Tagebuch eines Hinterbliebenen , Der Sohn - Aus den Papieren eines Arztes , Der Mörder, Der Tod des Junggesellen ve Die Toten schweigen”are analysed. It is known, that Schnitzler was inspired by his own social environment. Therefore it is discussed about the importance of death theme in his short stories. At first, cultural atmosphere of modern era and Vienna Modernism are explained in view of“Fin de siecle”concept. Afterwards, modern mans approach to responsibility is introduced while introducing existentialist approach via S. Kierkegaard, F. Nietzsche and J.P. Sartre's views. Following that philosophical background, Arthur Schnitzler's style of existence in his own life is analysed, too. Fact of“death”and its meaning for modern man is also explained in sections“What is death?”,“Thinking about death”and“Fear of death”in context of existentialism.