Arthur Schnitzler ve Halid Ziya Uşaklıgil'in eserlerinde ahlâk yalancılığı: Fräulein Else, Die Griechische Tänzerin, Die Toten Schweigen, Rüya Romanı ve Aşk-ı Memnû
Dualmoral in the works of Arthur Schnitzler and Halid Ziya Uşakligil: Fräulein Else, Die Griechische Tänzerin, Die Toten Schweigen, Rüya Romanı ve Aşk-ı Memnû
  1. Tez No: 304141
  2. Yazar: ZENNUBE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dekadenz, Batılılaşma, Ahlâk, Toplumsal Değişimler, Dekadenz, moral, westernization, social changes
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Alman Edebiyatında önemli bir yere sahip olan empresyonist yazar Arthur Schnitzler'in ?Fräulein Else, Die Griechische Tänzerin, Die Toten Schweigen, Rüya Romanı? adlı eserleri ile Servet-i Fünûn dönemi yazarlarından biri olan ve ayrıca Türk romanın gelişmesine büyük katkılar sağlayan Halid Ziya Uşaklıgil'in ?Aşk-ı Memnû? adlı eseri ahlâk yalancılığı çerçevesinde karşılaştırmalı bir çalışma yapılarak ele alınmıştır.Giriş bölümünde Edebiyatın görevine, toplumla bağlantısına, karşılaştırmalı edebiyatın amacına değinilmiştir. Aynı zamanda ?Dekadenz? kavramı ve edebiyatı veriler doğrultusunda tartışılmıştır. Giriş bölümünde yapılan Dekadenz kavram tartışmasından sonra birinci bölümde ahlâk, ahlâk yalancılığı, ahlâkın cinsellikle ilişkisi, hangi cinsiyette ahlâk yalancılığının daha çok görüldüğü, ahlâkın dönemlerle bağlantısı ve dönemlerdeki ölçüsü incelenmiştir. İkinci bölümde Batılılaşma aşaması Servet-i Fünûn dönemi ve mürebbiyelik konuları irdelenmiştir. Üçüncü bölümde Arthur Schnitzler ve Halid Ziya Uşaklıgil hakkında bilgiler verilmiş ve onların çoğunlukla işlediği konular anlatılmıştır. Dördüncü bölümde önce Alman Edebiyatından eserler daha sonra Türk Edebiyatından ele aldığımız eser incelenmiştir. Figürlerdeki ahlâk yalancılığı ve psikolojik rahatsızlıklar okura sunulmuştur. Beşinci bölümde de eserler figürler, veriler, söz konusu dönemler açısından karşılaştırılmıştır. Eserler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar dile getirilmiştir. Sonuç bölümünde ise insanların dikkat etmesi gereken noktalar açısından dönemdeki kötü gidişât ve bu kötü gidişâtın yol açtığı sorunlar ele alınarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Works ?Fräulein Else, Die Griechische Tänzerin, Die Toten Schweigen, Rüya Romanı? by impressionist writer Arthur Schnitzler, who has an important place in German literature and the work Aşk-ı Memnu by Halid Ziya Uşaklıgil, who is one of the writers of the period Servet-i Fünun and also contributes to the development of the Turkish novel are discussed within dualmoral framework of a comparative study.In introduction are explained task of literature, connection of moral with community, the purpose of comparative literature. At the same time“Dekadenz”concept and the literature were discussed according to the data. After discussion the concept Dekadenz in the introduction are examined morality, dualmoral, morality the relationship with sex, in which gender dualmoral is seen more, the connenction with periods and the measure of periods. tın second part are discussed phase of the period of Westernization and governess issues Servet-i Fünun. The third section provided information about Arthur Schnitzler and Halid Ziya Uşaklıgil and their works and issues are discussed. In fourth section works of German literature and then consider the work of Turkish literature was investigated. Figures Dualmoral and psychological disorders are presented the readers. Similarities and differences between works were expressed. In the conclusion the bad trend in period and the problems, which the bad trend caused, generally are examined.