Santrifüj pompalarda çark kanatlarındaki delikler ile ses ve titreşim şiddetinin azaltılması
Reduction of noise and vibration severity on centrifigual pump with the holes on impeller blades
- Tez No: 397198
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR PANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj Pompa, Kanat Delik Sayısı, Gürültü, Titreşim, Centrifugal Pump, Number of Blade Hole, Noise, Vibration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Gürültü, günümüzün en önemli çevre kirliliği unsurlarından biridir. Gürültüyü, hoşa gitmeyen, istenmeyen, rahatsız edici ses olarak tanımlayabiliriz. Santrifüj pompalar da çok uzun yıllardır kullanımda olan makineler olup performanslarına bağlı olarak gürültüye neden olabilecek gruptandır. Günümüze kadar üzerlerinde birçok çalışma ve araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada, santrifüj pompalar üzerine yapılmış olan çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek, pompa çark kanatlarına açılacak deliklerin ses ve titreşim şiddetinin azaltılması üzerine etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Pompalarda gürültü bir akış problemi olduğu durumda, genellikle akışkan çark boşluğunda ötelenirken oluşan hidrodinamik kuvvetlerin dengesizliğinden kaynaklandığı görülür. Bu nedenle, pompa milinin her turunda kanat sayısı kadar vuruntu olur. Bu vuruntu titreşime, titreşim de sese sebep olur. Sesin azaltılması kanatın üzerine açılacak delikler yardımıyla mümkündür. Bu çalışmada kanat sayısı z = 3, z = 5, z = 7, z = 9 ve z = 11 olan santrifuj pompa çarklarına tecrübelere dayanılarak belirlenmiş kanat uçlarına belirli çapta (6 mm), konumda ve farklı sayılarda (Delik yok, 1 delik, 2 delik, 3 delik, 4 delik) delikler açılarak pompa performansı ve ses ve titreşim hızı üzerine etkileri incelenmiştir. Deneyler sonucunda Vana konumu yarım açık iken z = 3 kanat sayılı çarkın en düşük titreşim hızına sahip olmasına ardından sırasıyla z = 7, z = 5, z = 11 ve z = 9 nolu çarkların gelmesine, Vana konumu dörtte bir açık iken z=3 kanat sayılı çarkın en düşük titreşim hızına sahip olmasına ardından sırasıyla z = 5, z = 7, z = 9 ve z = 11 nolu çarkların gelmesine, sistemin genel verimi de dikkate alındığında, hem genel verim en yüksek olup hem de titreşim hızı en düşük olan kanat sayısı 5 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Noise is one of today's most important environmental pollution factor . Noise can be described as unpleasant, unwanted and disturbing sound. Centrifugal pumps are machines in use for many years, the group which can cause noise depending on their performance. Until today, many studies and researches have been done on them. In this study, studies on centrifugal pumps, adding one more to the pump impeller blades of the holes ,noise and vibration impact on reducing the severity was investigated experimentally . Where the noise is a flow problem at the pump, this is generally a result from an imbalance of hydrodynamic forces when the fluid flows through the impeller cavity. Therefore, as the number of blades in each rotation of the pump shaft is knocking . This knock causes vibration, the vibration causes the sound . Sound reduction is possible with opening the holes on the blade. In this study, the impeller has different number of blades z = 3, z = 5, z = 7, z = 9 and z = 11 by drilling different numbers of holes (no holes, one hole, two holes, 3 holes, 4 holes) determined based on the experience on the impeller fins in particular position and diameter (6 mm) on pump performance and speed of noise and vibration effects were investigated. The result of the experiments, when the valve position is half open, z = 3 is the lowest vibration speed and respectively, then z = 7, z = 5, z = 11 and z = 9. When the valve position is quarter open, z = 3 is the lowest vibration speed and respectively, then z = 5, z = 7, z =9 and z = 11. Considering the overall efficiency of the system, both the highest overall efficiency and the lowest vibration velocity was determined as z = 5.