Geri Dön

Acinos rotundifolius Pers. bitkisinden in vitro kallus üretimi

In vitro callus propagation of Acinos rotundifolius Pers.

  1. Tez No: 397283
  2. Yazar: HAYATİ ORTAESKİNAZİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ AHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 64

Özet

In vitro koşullarda kallus oluşumu sağlamak özellikle bitkiler tarafından üretilen sekonder metabolitlerin üretimi ve bu metabolitlerin üretiminin artırılması açısından büyük değer taşımaktadır. Bu nedenle bu çalışmada birkaç farklı eksplant kullanılarak daha önce hiç çalışılmamış olan Acinos rotundifolius Pers. için kallus oluşum protokolünü geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışmada doğal yetişme ortamından toplanan Acinos rotundifolius Pers. bitkisinin tohumları kullanılmıştır. Tohumların çimlendirilmesinde hormonsuz MS ortamı kullanılmıştır. Kotiledon boğum ve hipokotil eksplantları birkaç mm uzunluğunda steril parçalara ayrılarak rejenerasyon ortamına aktarılmıştır. Kullanılan bütün hormon konsantrasyonları kotiledon boğumun eksplantlarının tamamında %100 kallus oluşumunu sağlamıştır. Kallus ağırlığı açısından en verimli ortam 0,04 mg/L TDZ + 0,2 mg/L IBA içeren MS besin ortamı olmuştur. TDZ miktarındaki artış kallus ağırlığını azaltmıştır. Kullanılan bütün hormon konsantrasyonları hipokotil eksplantlarında kallus oluşumunu %100 sağlamış, bu konsantrasyonlarda sürgün rejenerasyonu oluşmamıştır. En ağır kalluslar 1 mg/L BAP+ 0,5 mg/L 2,4-D içeren MS besin ortamında gelişmiştir. BAP konsantrasyonundaki artışa bağlı olarak kallus ağırlığı azalmıştır. Çalışmamızda Acinos rotundifolius Pers.'in kotiledon boğum ve hipokotil kısımları eksplant kaynağı olarak kullanılıp farklı oranlardaki TDZ-IBA ve BAP-2,4-D kombinasyonlarında in vitro kallus oluşumu için ilk defa bir kallus oluşum protokolü geliştirilmiştir. Bu protokol önemli bir tıbbi ve aromatik bitki olan Acinos rotundifolius Pers.'in sekonder metabolitlerinin büyük ölçekli üretiminde de iyi bir protokol olma potansiyeli taşımaktadır.

Özet (Çeviri)

In-vitro callus propagation is extremely important both for generation of a plant's secondary metabolites and for increasing production of these metabolites. In this study we tried to develop a protocol for callus formation in Acinos rotundifolius Pers. using several different explants. Callus induction in this species has not been studied before. Seeds of Acinos rotundifolius Pers. plants that were collected from their natural habitat were used as plant material. Hormone-free MS medium was utilized to germinate seeds. Cotyledon node and hypocotyl explants were cut in a few mm long sterile pieces and were transferred to the regeneration medium. All hormone concentrations we used for the cotyledon node explants formed callus (100%). We found that the most productive medium for callus weight was the MS medium containing 0.04 mg/L TDZ + 0.2 mg/L IBA. Increased TDZ concentration decreased the callus weight. All hormone concentrations we used for the hypocotyl explants formed callus (100%). No shoot regenerated at these hormone combinations. The heaviest calli formed in the MS medium that contained 1 mg/L BAP+0.5 mg/L 2,4-D. Increase of the BAP concentration decreased the callus weight. In our study, cotyledon nodes and hypocotyls of Acinos rotundifolius Pers. (Calamint) were used as explant sources. Different combinations of TDZ-IBA and BAP-2,4-D concentrations were tested and an in vitro callus propagation protocol was established for the first time. This protocol presumably will be a potentially good protocol for large scale production of secondary metabolites of Acinos rotundifolius Pers., an important medicinal and aromatic plant.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de yetişen Acinos Miller türleri üzerinde morfolojik anatomik ve kimyasal araştırmalar

    Başlık çevirisi yok

    AYLA KAYA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Eczacılık ve FarmakolojiAnadolu Üniversitesi

    Farmakognozi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FEHMİYE KOCA

  2. Bazı Lamiaceae (Labiatae) türleri üzerinde taksonomik bir araştırma

    An Taxonomical study on some Lamiaceae (Labiatae) species

    KAMURAN AKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    BiyolojiCelal Bayar Üniversitesi

    YRD. DOÇ. DR. KEMAL YILDIZ

  3. Investigation of phenolic component profile, antioxidant properties, enzyme inhibitory and apoptotic effects in some cancer cells in Acinos sp.

    Acinos Sp de fenolik bileşen profilinin, antioksidan özelliklerinin, enzim inhibitör ve bazı kanser hücrelerindeki apoptotik etkilerinin incelenmesi

    AYLİN ÖNER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    BiyokimyaDokuz Eylül Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAZİYE ÖZTÜRK ÜREK

  4. Ainos (Enez) kazılarında bulunan kırmızı figürlü keramikler

    Red figure ceramics from ainos(Enez)excavations

    REYHAN ŞAHİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Arkeolojiİstanbul Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HALUK ABBASOĞLU

  5. Ainos (Enez) siyah figürlü Kyliksleri

    Black figured Kylixes of Ainos (Enez)

    GÜLNUR KURAP

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Arkeolojiİstanbul Üniversitesi

    Arkeoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ELİF TÜL TULUNAY

    PROF. DR. SEVİM AKYÜZ