CBS tabanlı bir yerleşke donatı bilgi sisteminin (YEDBİS) oluşturulması: Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Yerleşkesi örneği
Generating a gis-based campus urban furniture information system (CUFIS): example of kanuni campus - Karadeniz Technical University
  1. Tez No: 397314
  2. Yazar: KADİR TOLGA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÇİÇEK KURDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Kampüs Bilgi Sistemi, Kentsel Donatı Elemanları, YEDBİS, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Geographic Information System, Urban Information System, Campus Information System, Urban Furniture, Karadeniz Technical University
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmanın temel amacı üniversitelerde geleceğe yönelik bir planlama ya da yenileme ve bakım işleriyle ilgili kararların alımı sırasında ihtiyaç duyulan her türden bilgiye etkin ve güvenilir olarak ulaşılmasına imkân tanıyacak bir Yerleşke Donatı Bilgi Sistemi'ni (YEDBİS) oluşturmaktır. Bu amaçla Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Yerleşkesi sınırları içinde yer alan 2369 adet kentsel donatı elemanına ait öz nitelik bilgisi CBS ortamına aktarılarak bir veri tabanı ve her bir donatı için kimlik kartı oluşturulmuştur. Tez kapsamında elde ettiğimiz bu veri tabanı üzerinden istatistiksel analizler yapılmıştır. Analizler ışığında yerleşke donatı elemanlarının sayısı, yoğunluğu, yerleşim modeli, görsel nitelikleri, estetik özellikleri ve öznitelikleri ile kullanıcı-donatı, etkinlik-donatı ve mekân-donatı arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur. Ayrıca akademisyen ve öğrencilerden oluşan 60 kişilik bir kullanıcı grubuna uygulanan“yerleşke donatılarının yaşam kalitesine ve kampüs kimliğine katkısı ilene kadar sürdürülebilir-ekolojik olabildiklerinin tespitine yönelik”anket çalışması ile kimlik ve sürdürülebilirlik-ekolojik açıdan katkının zayıf, yaşam kalitesi açısından ise orta derecede olduğu belirlenmiştir. Tüm analizler ve değerlendirmeler ışığında, YEDBİS'in gerekliliği, peyzaj planlama ve tasarımı açısından etkinliği tartışılıp, geliştirilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of the current study is to generate a Campus Urban Furniture Information System (CUFIS), which will enable users to attain all types of information needed during the decision making procedure relating future planning or renewing and maintenance works in an efficient and reliable way of university. For this purpose, attributions of 2369 items of urban furniture placed within the borders of Kanuni Campus –Karadeniz Technical University were transferred to GIS environment, and a database, along with identity cards for each item of urban furniture, was created accordingly. In the scope of the thesis, statistical analyses were made on the database generated. The number, concentration, placement model, visual qualities, aesthetic characteristics and attributions of the campus urban furniture, and the relationship between user and urban furniture, activity and urban furniture, and space and urban furniture were presented in the light of the analyses. Apart from that, through a survey study aiming at“determining the contribution of campus fittings to quality of life and campus identity, and their level of being sustainable-ecological”conducted on a user group composed of 60 individuals selected among academicians and students, it was revealed that the contribution was poor in terms of identity and being sustainable-ecological, and medium in terms of quality of life. In the light of all analyses and evaluations, the need and efficiency of CUFIS for landscape planning and design were argued, and suggestions were made for further development.