Ekolojik tasarım ilkeleri bağlamında tebriz geleneksel konutlarının incelenmesi
Analysing traditional houses in tabriz in the context of ecologic design principles
  1. Tez No: 397315
  2. Yazar: S.FARHAD AHMADPOUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLHAN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Geleneksel Konut, İran Geleneksel Mimarisi, Ecology, Traditional House, Iranian Traditional Architecture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bulundukları bölgenin iklim ve topoğrafyası ile uyum gösteren geleneksel konutlar, yerleşim özellikleri, bina formu, malzeme kullanımı, mekân organizasyonu gibi pek çok konuda ekolojik değerler taşımaktadır. İran'ın Tebriz kentinde bulunan geleneksel konutlar da soğuk-kuru iklime sahip bir coğrafyada bulunmaktadır ve günümüze kadar gelmiş örnekleri ekolojik niteliğe sahiptir. Bu amaçla çalışmada Tebriz geleneksel konutları ele alınmış ve ekolojik tasarım ilkeleri bağlamında analiz edilmiştir. Amaç, çalışma sonucunda geleneksel konutlardan elde edilecek ekolojik öğretilerden günümüz konut tasarımları için değerlendirilebilecek bir kaynak oluşturmaktır. Çalışma; genel bilgiler, yapılan çalışmalar, bulgular ve irdelemeler ile sonuçlar olmak üzere dört bölümde ele alınmıştır. Genel bilgiler bölümünde; çalışmanın amacı ve kapsamından söz edilerek ekolojik tasarım ve ekolojik tasarım ilkeleri hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan çalışmalar bölümünde İran'ın farklı iklim tiplerine göre değişen geleneksel konut mimarisi irdelenmiş ve soğuk-kuru iklim bölgesinde yer alan Tebriz kenti geleneksel konutları, ekolojik ilkeler bağlamında analiz edilmiştir. Bulgular ve irdelemeler bölümünde analiz edilen örnek yapılara ait bulgular değerlendirilmiş ve irdelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise analizler ve irdelemelerden elde edilen verilere göre ekolojik ilkeler bağlamında ulaşılan sonuçlar yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional houses, which are compatible with the climate and topography of their region, carry ecologic values such as location, form, material, space organization. Tabriz city in Iran is located in a cold and arid region. The traditional buildings in Tabriz, which come until today, have the characteristics of ecologic. With this study Tabriz traditional houses are analyzed in the context of ecologic design principles. The aim is creating a guide for today's house design and the guide is obtained from the ecologic analyses of traditional house. The study consists of four sections; general information, studies, findings and discussion, results. In general Information section; the aim and the scope of the study is expressed. Ecologic design and ecologic design principles are discussed. In studies section; traditional house in Iran that is changed according to different climate types are examined. Tabriz traditional houses that are located in cold and arid region are analyzed in the context of ecologic design principles. In findings and discussion section; the findings obtained from the analyzed designs are evaluated and discussed. In the last section; the results, which are obtained according to the data obtained from analyses and discussions, are discussed in the context of ecologic design principles.