Sezai Karakoç'un Leyla ile Mecnun eserinin hermenötik açıdan değerlendirilmesi
Hermeneutic reading of Sezai̇ Karakoç's Leyla i̇le Mecnun
- Tez No: 397510
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hermenötik, Hermenötik Okuma, Leyla ve Mecnun, Sezai Karakoç, Hermeneutics, Hermeneutic Reading, Leyla ve Mecnun, Sezai Karakoç
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Edebi eleştirinin üzerine oturduğu temel, anlama ve yorumlama etkinliğidir. Hermenötik kuramları işte bu gereksinime karşılık vermek üzere vardır. Edebi eleştiri ile hermenötik arasındaki bu doğal yakınlık edebiyat alanında yeterli ölçüde değerlendirilmiş değildir. Hangi eleştiri okulu olursa olsun edebi eleştirinin hermenötik çalışmalarından sağlayacağı kazanımlar çok fazladır. Yorum ve anlama etkinliklerine dil ve metin bağlamından kopmadan yanıt arayan bir hermenötik kavrayışı her şeyden önce edebiyata ve edebi eleştiriye hizmet edecektir. Eleştirel hermenötik ve genel olarak hermenötik, bir edebi eleştiri okulu olarak değilse de edebi eleştirinin zemini olarak anlama ve yorumlama uğraşılarına yön verebilecek imkânlar sunmaktadır. Bu imkânların neler olabileceğini değerlendirmek ve edebi eleştiri yaklaşımlarına yeni ufuklar kazandırmak edebi eleştiri geleneklerinden çok daha eski ve köklü bir geleneğe sahip olan hermenötiği yakından tanımakla mümkündür. Bu çalışma, bu bağlamda, hermenötik yaklaşımın metnin tarihselliğini, ait olduğu dil ve kültür alanını ve anlamanın açıklamaya önceliğini savunan görüşlerini odak noktasına alarak örnek bir uygulama çabasına girişmiştir. Öncesinde eleştirinin ve hermenötik geleneğin geçmişine panoramik bir bakış getirilmiş ve karşılaştırmayı kolaylaştıracak bazı verilerden yararlanılmıştır. Bu bağlamda, Sezai Karakoç'un Leylâ İle Mecnun adlı yapıtının uygulamaya konu edilme nedeni de hermenötik yaklaşımın ölçütlerine uyarlanabilecek güçlü bir edebiyat ürünü olması ve hermenötik okumaya zengin imkanlar sağlamasıdır. Yine çalışmaya esas ve bir sınırlama olarak, hermenötik disiplin içinde en son ve kapsamlı çalışma olması nedeniyle Gadamer hermenötiği benimsenmiştir.
Özet (Çeviri)
The fundamental of the literary criticism is comprehension and interpretation activities.That is why hermeneutic theories are responding to this need. Its natural relationship between hermeneutics and literary criticism is not sufficiently evaluated in literature. No matter which school of criticism, literarycritism has much more objective swhich will provide from hermeneutic studies. Before anythingelse, a hermeneutic concept looking for answers to these activities without leaving the context of language and text will serve both of them. Critical and general hermeneutics as a principal of literary criticism not a school of its offer possibilities that will be able to shape these studies. It is possible to recognize closely hermeneutics having a much older and well-established tradition than traditions of literary criticism in order to evaluate what these possibilities will be able to and look new view points for approaches of literary criticism.In terms of this ,this study tries to be a sample practice by focusing on the views of priority in explaining to understand , the historicity of the text and its language and culture of hermeneutical approach.So it is brought a panoramic view both of past of hermeneutic tradition and criticism,some data are used to facilitate comparison.