Borsa İstanbul'da işlem gören imalat sanayi firmalarının sermaye yapısı kararlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi dinamik panel veri analizi (1990-2014)-
Analyzing the factors that influence capital structure decisions of manufacturing firms traded in İstanbul stock exchange dynamics panel data analysis(1990-2014)
- Tez No: 397559
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, Finansal Hiyerarşi Teorisi, Dengeleme Teorisi, Dinamik Panel Veri Analizi, Capital structure, Financial Hierarchy Theory, Trade-off Theory, Dynamic Panel Data Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Firmalar için nihai amacın kâr maksimizasyonundan firma değeri maksimizasyonuna kaydığı 1950'li yıllardan bu yana birçok araştırmacı tarafından incelenen sermaye yapısı konusu, hem ulusal hem de uluslararası literatürde geniş yer bulmuştur.Yerel ve uluslar arası ortamda yaşanan yoğun rekabet nedeniyle firmaların hayatta kalabilmeleri ve varlıklarını devam ettirebilmeleri, firmaların sermaye yapısına tam hakimiyetlerine ve bu yapının değişen ve gelişen şartlara hızlı ve en optimal şekilde adapte olabilmelerine bağlıdır. Bunun için firmaların bu yapıyı tam olarak tanımalarına ve farklı bakış açıları kazanmalarına yardımcı olabilecek bilimsel çalışmaların sayısının ve niteliğinin artması önemlidir. Bu amaçla hazırlanan çalışmada Borsa İstanbul'da 1990 yılından 2015 yılına kadar kesintisiz işlem gören 50 adet imalat sanayi firmasının sermaye yapısını etkileyen firma düzeyinde faktörler incelenmiş ve borçlanma kararlarının ağırlıklı olarak hangi sermaye yapısı teorisiyle uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Dinamik Panel Veri Analizi yönteminin uygulandığı bu çalışma 1990-2014 dönemlerini kapsayan yıllık veriler kullanılmış ve dört farklı model üzerinden sermaye yapısı incelenmiştir. Çalışma sonucunda analiz kapsamındaki firmalarının borçlanma davranışının diğer ülkelerdeki firma davranışları ile benzerlikler içerdiği ve Türk İmalat sanayi firmalarının borçlanma davranışlarının ağırlıklı olarak Finansal Hiyerarşi Teorisi'ne uyumlu olarak gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The issue of capital structure, which has been studied by many researchers since 1950s when the final purpose for the firms changed from profit maximization to firm value maximization, has a wide coverage both in national and international literature. Due to local and international fierce competition environment, the survival of firms and increasing their value depend upon the firms' complete dominance on their capital structure and upon fast and optimal adaptation of this structure to the changing and developing conditions. Therefore, it is vital to increase the quality and the quantity of scientific studies that can help firms know this structure entirely and gain different perspectives. In this study, which was conducted for this purpose, the factors that affected the capital structure of 50 manufacturing firms traded in Istanbul Stock Exchange uninterruptedly from 1990 to 2015 were analyzed andthe capital structure theory to which loan contracted decisions are predominantly compatible was identified. In the study, in which the method of Dynamic Panel Data Analysis was implemented, the annual data covering 1990-2014 period was used and the capital structure was analyzed in terms of four different models. As a result of the study, it was found that loan behaviour of the firms analyzed in the study is similar to that of the firms in other countries and loan behaviour of Turkish manufacturing firms is predominantly compatible with Financial Hierarchy Theory.