İç denetim stratejisinde sürekli denetim yaklaşımı BIST-100 şirketlerinde bir araştırma
Continuous auditing approach in internal auditing strategy: An investigation on BIST-100 companies
  1. Tez No: 397564
  2. Yazar: MURAT SERÇEMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SUPHİ ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli Denetim, Hata, Hile, BIST-100, Continuous Auditing, Fault, Fraud, BIST-100
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle bilgiye daha hızlı ulaşma ihtiyacı, teknolojide meydana gelen gelişmeler, değişen müşteri ve yatırımcı beklentileri, işletmeler arasında artan rekabet diğer alanları olduğu gibi muhasebe denetimini de etkilemiştir. Şirketlerde hata ya da hilelerin gerçekleştikten uzun süre sonra tespit edilmesi geri dönüşü zor ve büyük sonuçlara neden olabilmektedir. Sürekli denetim vasıtasıyla şirketler ileride gerçekleşmesi muhtemel hata ve hileleri birtakım senaryolarla önceden belirlemekte ve olayın gerçekleşme anına çok yakın bir zamanda tespit edebilmektedir. Bu çalışmanın amacı sürekli denetimin BIST-100 şirketlerinde uygulanma düzeyini tespit ederek, uygulama amaçlarını ve uygulanmama nedenlerini belirleyip, şirketlerin bu yaklaşıma ne kadar hazır olduklarını ortaya koymaktır. Çalışmanın uygulaması için yapılan anket sonucunda, sürekli denetimin şirketlerde uygulanmasının oldukça yeni olduğu görülmüştür. Bu yaklaşımın uygulama amaçları arasında en çok olaylara daha hızlı tepki verme ihtiyacı ile bilgi teknolojilerinin kullanımı sayesinde insan faktöründen kaynaklanan hataların engellenmesi, uygulanmama nedenlerinin başında ise bu yaklaşım hakkında yeterli bilgi sahibi olunmaması, karmaşık bir yaklaşım olması ile bilgisayar ve teknolojik alt yapı eksikliklerinin geldiği tespit edilmiştir. Bu yaklaşımı uygulayan şirketlerin tamamının beklentilerini karşılamaları diğer şirketler için de önemli bir göstergedir. Araştırma kapsamımızdaki şirketlerde bu yaklaşımı uygulayan şirketlerin, uygulamayan şirketlere oranla personel anlamında daha hazır olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with the effect of globalization, the need for faster information access, recent advances on technology, changing customer and investor expectations, and increasing competition among companies have an impact on accounting auditing and other fields as well. If faults and frauds are recognized after a considerable time period, they might lead to irreversible and remarkable outcome. Continuous auditing enables to recognize possible faults and frauds just before the occurrence of the event with some scenarios. The main objective of this study is to put forward how BIST-100 companies are ready for continuous auditing approach by examining their continuous auditing practice levels and determining their practice objectives and reasons of no practices. The questionnaire conducted for the application of the study reveals that continuous auditing is a quite new practice for companies. The main practice objectives of this approach mostly involve the need for faster reaction to current events and avoiding faults caused by human factor with the use of information technologies. The main reasons for not practicing the corresponding approach are found as insufficient information, the complexity of the approach and the lack of information and technological infrastructure. It will be an important indicator when the expectations of all companies, which have a continuous auditing experience, are satisfied. Within the scope of this study, companies which experienced the continuous auditing are found to be more ready in terms of personnel than companies which did not experience the corresponding approach.