Yatırımcıların duygusal zekâ düzeylerinin aldıkları yatırım kararları üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul'da işlem yapan bireysel yatırımcılar üzerinde bir araştırma
Ethe impact on investment decisions taken by the emotional intelligence level of investors: An empirical analysis on individual investors who trade in İstanbul Stock Exchange
  1. Tez No: 397585
  2. Yazar: SEDA NAKTİYOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENER GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Yatırım Kararları, Davranışsal Finans, Emotional Intelligence, Investment Decisions, Behavioral Finance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tezin amacı, bireysel yatırımcıların belirli finansal araçlara yatırım yaparken, verdikleri yatırım kararlarının, sahip oldukları duygusal zekâ ile ilişkisinin olup olmadığını incelemektir. Başka bir ifadeyle, sahip olunan duygusal zekâ ile verilen yatırım kararları arasında anlamlı farklılık olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Borsa İstanbul'da yatırım yapan 244 bireysel yatırımcı üzerinde bir araştırma yürütülmüştür. Belirlenen örneklemden veri elde etmek üzere, Bar-On'un Duygusal Zekâ Ölçeği ve Kaya'nın yatırım kararları ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, duygusal zekâ ve yatırım kararlarına ilişkin konulara değinilmiş, uygulama bölümünde ise yatırımcıların duygusal zekâlarının, finansal araçlara yatırım kararları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, duygusal zekâya genel bir bakış açısıyla bakılmış, modelleri ve alt boyutlarıyla ilgili teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen bir takım faktörler üzerinde durulmuş, özellikle psikolojik faktörlerin ve önyargıların yatırım kararları üzerindeki etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Erzurum, Kars, Ağrı, Bayburt, Erzincan ve Van illerinde, ulaşılabilen bireysel yatırımcılar üzerinde yapılan anket çalışmasının sonucunda elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, bireylerin duygusal zekâ düzeyleri ile verdikleri yatırım kararları arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmış ve bireylerin yatırım tercihleri üzerinde duygusal zekâ düzeylerinin önemli etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the relationship between emotional intelligence and decisions of investment while individual investors are investing in certain financial instruments. In other words, it is tried to determine whether there is a meaningfull difference between the possessed emotional intelligence and investment decision. For this purpose, a study was carry out on 244 individual investors, who invest Istanbul Stock Exchange. Bar-On's Emotional Intelligence Scale and the Kaya's investment decisions scale are used to obtain data from the specified examples. The data obtained from this study were analyzed using SPSS program. In the study, it was mentioned the issues related to emotional intelligence and investment decisions, and in the application part, is investigated the impact of the emotional intelligence of investors over the investment decisions to financial instruments. This study consists of three parts. In the first part, emotional intelligence was evaluated as an overview, and was given theoretical knowledge about its models and the sub-dimensions. In the second part, it was elaborated a number of factors affecting investment decisions of individual investors, and was tried to explain especially psychological factors and the impact on the investment decisions of bias. In the third part of this study, it was interpreted the data obtained using the questionnaire from individual investors in Erzurum, Kars, Ağrı, Bayburt, Erzincan, and Van provinces. As a result of this study, it was found meaningfull differences between the individuals' emotional intelligence level and the investment decisions of their and was seen the significant effects of emotional intelligence level over the investment preferences of individuals.