Safvetu't-Tefâsîr'de belâgat uygulamaları
Safvetu't-Tefâsi̇r eloquence applications
  1. Tez No: 397599
  2. Yazar: MUSA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Meâni, Beyân, Bedî, Safvetü't-Tefâsir, Edebi Sanat, Rhetoric, Me'âni, Beyân, Bedî, Safvetu't-Tefâsir, Literary Art
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmamızın amacı Muhammed Ali es-Sabûni'nin Safvetu't-Tefâsir adlı eserini belâgat uygulamaları yönünde incelemektir. Bu sebeple Muhammed Ali Sabûni'nin hayatı, eserleri, ilmi şahsiyeti ve tefsir metodu hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Genel olarak belâgat ve fesâhat tanıtılmış Kur'ân-ı Kerîm ve belâgat arasındaki ilişkiden bahsedilmiştir. Daha sonra belâgat ilmini oluşturan meâni, beyân ve bedî' dallarına göre tasnif edilmiş ve bu ilimler hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Safvetu't-Tefâsir'deki yer alan belâgat terimleri klasik ve modern eserler dikkate alınarak tanımları yapılmış, konuyla ilgili olan âyetler Safvetu't-Tefâsir'de geçtiği şekliyle sunulmuştur. Amacımız, Kur'ân-ı Kerîm'in daha iyi anlaşılması, unutulmaya yüz tutmuş olan belâgat terimlerinin tekrardan hatırlanması ve bu alana küçük bir katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the book styled“Safvetu't-Tefâsir (summary of interpretations)”authored by Muhammad Ali Al Sabuni in terms of applications of eloquence. Therefore brief information was provided as to the life, works, scientific personality and interpretation method of Muhammad Ali Al Sabuni. In general eloquence and fluency were introduced and the relation between the Holy Quran and eloquence were discussed. Then the branches named meâni (the major principles of oral and written discourse), beyân (the stylistic issues of language) and bedî (dealing with the decorative and argumentative structure of discourse such as contrasts, similes and cinas (jinâs) which constituted eloquence are classified 'according to their branches and brief information about these sciences are given. The eloquence terms included in Safvetu't-Tefâsir are defined by considering classical and modern works and the verses on the subject were presented as they are written in Safvetu't-Tefâsir. Our objective is a better understanding of the Quran, remembering again the eloquence terms which have sunk into oblivion and making a small contribution to this area.